Hlavní obsah

I pro Jarolíma je pět bodů málo. Proto domácí úkoly, vize srazu v lednu a víra, že bude líp

Praha

Má za sebou hodně hektické období, což reprezentační kouč Karel Jarolím při rekapitulaci podzimu přiznal. „Měl jsem strašně málo času se připravit na kvalifikaci. Žádný sraz, žádná přípravná utkání, žádný realizační tým, vše se rodilo a tvořili za pochodu,“ glosoval chvíle, kdy od fotbalistů Mladé Boleslavi přišel k národnímu mužstvu, aby s ním v dalších týdnech a měsících válčil o ruskou vidinu. Ve čtyřech zápasech získal pět bodů, což je i v jeho očích málo. Ale Jarolím při bilancování mluvil také...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím

Článek

Karel Jarolím hodnotí reprezentační podzim

O minusových momentech - O dva, ale raději o čtyři body víc jsme v probíhající kvalifikaci o ruský šampionát na kontě mít měli, protože domácí zápasy se Severním Irskem a Ázerbájdžánem se vítězně zvládnout daly. A i v Hamburku jsme mohli Němcům vzdorovat víc, i když mistři světa jsou samo sebou někde úplně jinde. Gólovým situacím se dalo předejít, hloupých chyb jsme se měli vyvarovat, navíc jsem přesvědčen, že každý z našich hráčů měl v tomto střetnutí na víc.

O plusových momentech - Kupodivu jich nacházím dost. Poslední podzimní kvalifikační zápas s Norskem je prvním z nich, protože jsme ho museli zvládnout a svedli jsme to, takže naději na druhou příčku ve skupině pořád máme. Ale k plusům patří i výkony některých hráčů, kteří si výkony v klubech řekli o první reprezentační šanci a dostali ji, takže se dá se s nimi počítat. Zvláště, když jsem z nich cítil, že si příležitosti váží. Je teď na mně, aby zůstali na zemi, zachovali si pokoru a pracovali na sobě.

O rodící se kostře týmu - Z šestatřiceti hráčů, kteří se v průběhu podzimu v nominaci objevili, postupně krystalizovala, ale o konkrétních jménech bych zatím nemluvil. Tedy až na Daridu, který pro zranění z kádru vypadl, i když jsem měl představu, že právě on bude základním stavebním kamenem, a Dočkala, jenž onen kámen také představuje. Ale z šedesáti či dokonce pětasedmdesáti procent se mi kostra mužstva rýsuje. Je ovšem otázkou, co bude za čtyři měsíce, protože se sejdeme až v březnu příštího roku. Mohou se objevit noví hráči, kteří si o šanci a místo řeknou.

O Lafatovi, Rosickém  a spol. - Kromě Lafaty jsme o žádném jiném hráči, kteří po EURO ve Francii v reprezentaci skončili, neuvažovali a ani s ním nekomunikovali. Jen jsme čekali, jak na tom bude Rosický. Jeho zdravotní stav ale návrat do národního týmu neumožnil. Uvidíme, jak na tom bude na jaře a zda bude mít zájem dál reprezentovat. Proto jeho budoucnost necháváme otevřenou.

O Vukadinovičovi a jeho českém občanství - Podával dobré výkony, takže s jeho nominací bych problém rozhodně neměl. Ale nemluvil jsem s ním, proto nevím, zda by měl zájem Českou republiku reprezentovat. A navíc by záleželo i na vyřízení nejrůznějších legislativních záležitostí.

O tahu á la Droppa - Mám vytipované i další hráče. Třeba Petráka v Norimberku, protože i zásluhou jeho kvalitních výkonů se německý tým zvedá. A my bychom klasického defenzivního středového hráče potřebovali. Proto se na něho pojedu podívat. Ale sledovat budu i další hráče.

O plánech do březnového srazu - Chtěli bychom se sejít s vedením klubů a trenéry, z jejichž mužstev se rekrutují reprezentanti, a domluvit se s nimi na další spolupráci. A máme i vizi lednového srazu, při němž bychom se na tři čtyři dny s hráči sešli a sehráli třeba i modelové střetnutí. Jednadvacítka podobný sraz letos absolvovala na Tenerife, a i když jsem se ještě jako klubový trenér Mladé Boleslavi zpočátku cukal, musím ex post uznat, že hráčům pomohl. Teď, když jsem se ocitl na druhém břehu, bych proto podobnou akci zopakoval s ligovým výběrem..

O domácích úkolech pro hráče - Spolupracujeme s doktorem Suchánkem, takže při třech srazech absolvovali hráči tři vyšetření, na jejichž základě teď dostanou doporučení, na čem by měli pracovat. Třeba na posilování, různých cvičeních, samo sebou nezapomenu ani na jídelníček. Není to jen z mé hlavy... Když syn David hrával v Hamburku, dostávali tam reprezentanti rovněž individuální plány a každý vnímal jejich plnění jako povinnost.

O postupových šancích - Výhrou nad Norskem jsme si je udrželi, protože prohrát poslední utkání podzimu, bylo by po nich. Teď proto věřím v lepší období. Klíčové budou hned úvodní jarní zápasy se San Marinem a v Norsku. Nejdřív musíme zvládnout tyto duely a teprve pak se budeme koukat na další dvojzápas s Německem a Severním Irskem.

Reklama