Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace logo na dresu nezmění, zákon neporušuje

Praha

Podle poslance Jiřího Valenty (KSČM) česká fotbalová reprezentace porušuje zákon, když na dresech používá svazové logo, tedy dvouocasého lva, a nikoliv státní znak. V tomto duchu interpeloval ve Sněmovně ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou, jak upozornil server aktualne.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal během duelu s Norskem v pražském Edenu.

Článek
Fotogalerie

Ministerstvo se obrátilo na FAČR dopisem podepsaným ředitelem odboru sportu Zdeňkem Břízou, kde fotbalovou asociaci na problém upozornilo. Podle zákona o státních symbolech, musí oficiální reprezentace České republiky v jakémkoliv sportu použít na dresech jednu ze tří variant: velký státní znak (na němž českého dvouocasého lva doplňují moravská červenobílá orlice a slezská černá orlice), státní vlajku nebo název země.

Česká fotbalová reprezentace však zmíněný zákon neporušuje.

„Ministerstvu jsme poslali dopis, ač jsme o odpověď nebyli žádáni, neboť jsme brali sdělení pana Břízy jako informativní, v němž vysvětlujeme, že jsme zákon neporušili i skutečnost, proč používáme a budeme nadále používat logo reprezentace, které je řádně zaregistrované a má ochrannou známku. Poslali jsme ke zmíněné záležitosti i první stanovisko," řekl pro Právo a Sport.cz generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. Jím zmíněné dokumenty má redakce k dispozici.

Angličané i Němci používají loga

„Zákonem ani žádným předpisem není nařízeno, že reprezentace musí nutně používat státní znak. Fotbalová reprezentace proto používá název země a v některých zápasech i státní vlajku. Jejich velikost na dresu rovněž není nijak předepsána," dodal Řepka a přidal praktické důvody: „Když jsme používali velký státní znak, protože malý je pro tyto účely zakázaný, na různých tržištích se objevovaly neoficiální repliky dresů a my jsme nemohli prodejce nijak postihovat, takže fotbal přicházel o nemalé finanční částky. Jelikož logo na dresu má ochrannou známku, můžeme se tomuto druhu prodeje podle zákona bránit."

Stejně postupují například anglická Fotbalová Asociace, nebo Německý fotbalový svaz, které mají na dresech reprezentace svoje loga a nikoliv oficiální státní znaky Anglie respektive Spolkové republiky Německo.

Reklama

Související témata: