Hlavní obsah

Musím ještě hodně trénovat, řekl Koller po návratu do bundesligy

Sedm měsíců a devět dní se český útočník Jan Koller neobjevil v bundeslize kvůli vážně zraněnému kolenu. Dlouhé čekání dvoumetrového kanonýra z Dortmundu skončilo v úterý, kdy třiatřicetiletý Koller nastoupil na posledních 18 minut ve vítězném utkání s fotbalisty Hannoveru. Už v neděli Koller odehrál první poločas utkání za rezervní mužstvo ve čtvrté nejvyšší soutěži.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Koller v dresu Borussie Dortmund

Článek

Čtyřicet dní před prvním utkáním české reprezentace na mistrovství světa s USA tak získává start jednoho z klíčových hráčů národního mužstva na MS stále reálnější obrysy. "Myslím, že s mistrovstvím to teď vypadá celkem nadějně," řekl ve středu Koller.

"Jsem šťastný, že jsem konečně mohl být u ligového zápasu. Pro mě budou teď velmi důležité nadcházející týdny. Musím získat hodně zápasové a tréninkové praxe," dodal Koller na klubových internetových stránkách. Už v neděli by tak rád nastoupil v dalším ligovém utkání proti Frankfurtu. "Doufám, že už odehraju o pár minut víc než v úterý," věřil Koller, který je s 40 nastřílenými brankami rekordmanem české reprezentace.

Žádné problémy s kolenem

Koller si po úterním utkání v Hannoveru pochvaloval, že s kolenem neměl žádné problémy. "Dnes jsem naplno absolvoval tréninky s náhradníky a těmi, co hráli v úterý jen chvíli, a nebyl tam žádný problém. Koleno drží, nic mě netahá, a to je pro mě v tuto chvíli nejdůležitější. Cítím se velmi dobře," řekl Koller. Během prvních dvou utkání po návratu prý ani na operované koleno příliš nemyslel. "Ten psychický blok se mi už podařilo odbourat," uvedl Koller.

Bývalý hráč Sparty Praha, Lokerenu a Anderlechtu Brusel si koleno poranil loni v září v utkání v Mohuči a zpočátku se zdálo, že kvůli přetrženému zadnímu zkříženému vazu může být mimo hru až osm měsíců. Po intenzivní rehabilitaci na vyhlášené klinice v německém Řeznu se ale Kollerův stav rychle výrazně zlepšil. "Ale pořád je přede mnou hodně práce a stát se může cokoliv. Času do mistrovství ale ještě zbývá celkem dost," řekl Koller.

Loučení s Borussií proti Frankfurtu

Koller by ještě rád stihl zasáhnout do dvou ligových utkání. V neděli čeká Borussii domácí duel s Frankfurtem, v němž by se český hráč rád rozloučil s dortmundskými fanoušky. Kollerovi totiž po sezóně v klubu skončí smlouva a sám hráč si plánuje sehnat jiné angažmá. "Něco se rýsuje, ale případní zájemci mě ještě asi budou chtít vidět přímo v zápasech. Nic konkrétního tedy zatím nemám," poznamenal Koller.

Příští víkend Dortmund ukončí sezónu utkáním na hřišti Bayernu Mnichov. "Kdyby šlo všechno dobře, tak bych možná už rád zkusil hrát od začátku. I fyzicky se cítím stále lépe," řekl Koller. Po zápase v Mnichově bude Kollerův závod s časem pokračovat - už ve čtvrtek 18. května zahájí národní mužstvo v Praze přípravu na světový šampionát. První zápas na mistrovství sehrají Češi 12. června v Gelsenkirchenu proti týmu USA.

Reklama