Hlavní obsah

Týden před Seefeldem se zranění reprezentanti zotavují

PRAHA

V sobotu 20. května odletí česká fotbalová reprezentace k soustředění před mistrovstvím světa a trenér Karel Brückner může mít radost. Desetidenního přípravného kempu v Seefeldu se mohou zúčastnit i všechny opory, které v posledních měsících trápily zdravotní neduhy. Problémy už dokázali překonat Koller, Lokvenc, Grygera, Ujfaluši, takřka fit se cítí Poborský a nadějně prý vypadá také Šmicrova léčba.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Koller na tréninku české reprezentace.

Článek

Hra českého týmu už dlouho stojí na tom, co odvádí v přední linii útočník Jan Koller. Ten si v říjnu přetrhl křížové vazy a rekonvalescence byla náročná. "Ale vypadá to, že se ta tvrdá práce vyplatila. Objem svalu na zraněné noze se už téměř vrátil do normálu, dokonce už v sobotním posledním ligovém zápase na Bayernu asi budu v základní sestavě," uvedl se zřetelnou úlevou v hlase dvoumetrový útočník Dortmundu.

Také jeho věčného náhradníka Vratislava Lokvence čeká v sobotu na hřišti Admiry Mödling návrat do základní sestavy. "Můžu říct to samé, co Dino (Koller). Každý den stále dělám speciální rehabilitace, ale noha se už blíží normálu před operací, zátěž zvládám bez potíží," řekl v rozhovoru pro ČTK útočník Salcburku, který se do Čech vrací v neděli.

Grygera už trénuje normálně

Zdeněk Grygera si kvůli nadvakrát poraněnému lýtkovému svalu tři měsíce nezahrál ostrý soutěžní zápas, ale necelý měsíc před startem světového šampionátu letí z Amsterodamu příznivé zprávy. "Dva tři týdny už trénuju normálně, poslední tři dny jsem šel už úplně naplno s maximální zátěží a lýtko drží. Nebolí, není tam žádná negativní reakce," uvedl obránce Ajaxu.

Pro univerzálního obránce, který v neděli oslaví šestadvacáté narozeniny, teď bude největším problémem chytit zápasový rytmus. "Ale do mistrovství světa ještě zbývá dost času, přípravných zápasů také budeme mít hodně, tak se do toho snad rychle dostanu," řekl Grygera.

Už déle než měsíc laboruje s poraněným loktem na pravé ruce stoper Tomáš Ujfaluši, jeden z klíčových hráčů národního mužstva. Ale ani jeho start na mistrovství není ohrožen. Ujfaluši si zranění přivodil na jednom z tréninků Fiorentiny na začátku dubna a od té doby nastupuje se zatejpovaným loktem.

Poborský se šetří

"V lokti mně zůstaly dva úlomky. Při hře mě to nijak neomezuje, ale je to bolestivé, třeba když na loket upadnu," uvedl Ujfaluši. Mohl jít na operaci, ale tu zatím odmítl. "Mohli mně ty úlomky vytáhnout, ale přece jenom to je operační zákrok a možná i vzhledem k mistrovství by to byl určitý risk. Teď se to už zahojilo, ale na operaci zřejmě půjdu po šampionátu," uvedl bývalý bek Olomouce a Hamburku.

Dobré zprávy má pro Brücknera také záložník Karel Poborský. Českým Budějovicím sice v posledních zápasech nepomohl pomoci, ale jeho natažený úpon se už výrazně lepší. "Nemám v podstatě už žádné výrazné problémy, ale raději to šetřím, aby se to nevrátilo. Podle lékařů bych za týden mohl začít naplno," řekl čtyřiatřicetiletý hráč.

Nejhůře v poslední době vypadal stav Vladimíra Šmicra, který dokonce kvůli potížím s podkolenní šlachou předčasně ukončil jarní sezonu v Bordeaux a odjel rehabilitovat do vlasti. Podle mluvčího reprezentace Lukáše Tučka je ale také ve Šmicrově případě mírný optimismus na místě. "Jeho rehabilitace postupuje slibně," zprostředkoval Tuček aktuální informace.

Reklama

Související témata: