Hlavní obsah

Jarolíma nutí ligové jaro hledat, kde se dá. Proto na San Marino povolal i Jankta z Udine

Praha
Aktualizováno

Na jednadvacetiletého Jakuba Jankta musel reprezentační kouč Karel Jarolím zákonitě ukázat, když skládal nominaci na kvalifikační duel v San Marinu. „Dravý, přímočarý, navíc obrovsky ctižádostivý,“ potvrzoval, že nad povoláním mladého legionáře z italského Udine neváhal ani chvíli. „Bude s námi poprvé, ale v budoucnu by mohl být tahounem národního mužstva. A ani v Udine podle mého napořád nezůstane,“ dodával na adresu jediného debutanta svého výběru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karel Jarolím a asistent Miroslav Koubek (vpravo) během tréninku národního fotbalového týmu.

Článek

Na podzim hledal a nacházel reprezentanty na tuzemské ligové scéně, v dosavadním průběhu jara je to však bída.

Trenérova víra ve slávistickou pomoc

„Tedy až na Slavii, jejíž hráči jsou momentálně v nejlepší formě. Není proto náhoda, že se jich v nominaci objevuje hned pět," vyjmenoval Jarolím Pavlenku, Sýkoru, Baráka, Zmrhala a Škodu, kteří už ve dvacetičlenném výběru figurují.

Možná k nim přibydou i další slávisté, protože o víkendu chce trenér pozvat další tři hráče, takže by mohlo dojít kupříkladu na Frydrycha, který figuruje mezi čtrnácti náhradníky.

„Věřil jsem, že jarní liga mi nabídne víc možností, ale realita je žel taková, jaká je. Takže snad alespoň slávisté přenesou do národního týmu dobrou atmosféru, která v Edenu panuje," věří reprezentační kouč v infuzi sebevědomí a sebedůvěry z Vršovic.

On to má Jarolím v těchto dnech a týdnech vůbec složité, takže ještě štěstí, že v kvalifikaci o světový šampionát v Rusku čeká jeho svěřence 26. března slaboučké San Marino.

„Při vší úctě k němu jde o soupeře, kterému bychom měli nastřílet co nejvíc gólů. A hlavně předvést fotbal, který by nebyl upachtěný," netají Jarolím, že trpaslíka z Apeninského poloostrova by měli jeho svěřenci snadno smáznout.

Příprava s Litvou, kterou odehrají 22. března v Ústí nad Labem, by k tomu měla posloužit. A vzpomínaný Jankto, který se v poslední době prezentuje v Serii A velmi dobrými výkony, samozřejmě pomoci.

„V posledním ligovém zápase v Pescaře dal gól a navíc u dvou asistoval, protože se dovede dostat do zakončení a navíc výborně kope i standardní situace," vyzdvihoval další Janktovy přednosti trenér Jarolím.

Jankto je jedním z mála světlých zjevení, Patrik Schick hrající v Janově za Sampdorii k nim patří také.

„Hlavně, když přijde na hřiště, jako náhradník dovede ztropit rozruch, protože v sobě skrývá obrovský potenciál. Když nastupuje v základu, tolik se neprosazuje," upozorňuje kouč národního týmu a ještě na jednoho hráče ukazuje.

Na slávistického Jana Sýkoru, jemuž nové angažmá vysloveně svědčí. „Ve Slavii hraje zprava, což mu podle mého svědčí úplně nejvíc. I když uznávám, že univerzálem schopným hrát pomalu všude. Vždyť v Liberci skoro všude hrál."

Dočkal se už z Číny vrátil

U dalších nominovaných hráčů samo sebou žije Jarolím v očekávání. Vždyť třeba Kadeřábek je zraněný a nehraje, Dočkal zase odešel do Číny, a kdo ví, s jakou formou se tam potkal.

„U Kadeřábka je všechno otevřené. Snad už o víkendu naskočí do bundesligy, protože kdyby ani proti Leverkusenu nehrál, klub by nejspíše dělal s jeho uvolněním problémy," věří Jarolím, že případ Kadeřábek dobře dopadne.

S Dočkalem obavy mít nemusí, protože ten už do Prahy přiletěl a trénuje individuálně. „Liga má v Číně přestávku, proto je Bořek doma. Mluvil o tom, že tréninky jsou v Číně kvalitní, takže o jeho výkonnost starosti nemám. Jde spíše o to, aby si na něho tamní hráči zvykli a naučili se využívat jeho předností," poznamenal Jarolím, který se sejde se svým výběrem v pondělí v Praze, ve středu odehraje v Ústí přípravu s Litvou a v pátek odletí s mužstvem do San Marina.

Nominace české reprezentace na přípravný zápas s Litvou (22. března v Ústí nad Labem) a utkání kvalifikace MS v San Marinu (26. března v Serravalle):
Jméno a příjmeníKlubStartyBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkBasilej110
Tomáš KoubekSparta Praha40
Jiří PavlenkaSlavia Praha10
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy391
Pavel KadeřábekHoffenheim262
Jakub BrabecGenk30
Tomáš SivokBursaspor615
Marek SuchýBasilej311
Tomáš KalasFulham50
Filip NovákMidtjylland60
Záložníci
Jan SýkoraSlavia Praha30
Bořek DočkalChe-nan Ťien-jie296
Vladimír DaridaHertha Berlín411
Jakub JanktoUdine00
Antonín BarákSlavia Praha11
Jaromír ZmrhalSlavia Praha31
Ladislav KrejčíBoloňa315
Útočníci
Patrik SchickSampdoria Janov31
Michael KrmenčíkPlzeň21
Milan ŠkodaSlavia Praha154

.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články