Hlavní obsah

Česko - Litva 3:0Čeští fotbalisté si zvedli sebevědomí. Po hromadném střídání nasázeli Litvě tři góly

MinutaMin. Tým Hráč Akce
48. Hořava (penalta) 1 : 0
65. Jankto 2 : 0
79. Krmenčík 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

K předpokládané výhře česká fotbalová reprezentace v přípravné konfrontaci s Litevci dokráčela, i když jí k vítězství 3:0 vydatně pomohl pokutový kop nařízený v úvodu druhé půle. Trenér Jarolím do ní poslal prakticky zbrusu novou jedenáctku, která byla přece jen nebezpečnější a hlavně údernější, než ta, jež hrála první poločas. Proto ke gólu z penalty proměněné Hořavou přidali debutant Jankto a Krmenčík další dvě branky a Jarolímův tým si tak před cestou k nedělní kvalifikaci v San Marinu zvedl sebevědomí.

Česko - Litva

 
Článek
Fotogalerie

Škoda se proti Litvě střelecky neprosadil. Ale byl blízko

Jakub Jankto oslavil reprezentační debut gólem

Krmenčík slušně rozjetou šanci v závěru zápasu už nevyužil

Krmenčík se proti Litvě blýskl gólem

Chuť měli, to Jarolímovým svěřencům upřít nelze. I převahu si vynutili, jenže gólový efekt zase nepřicházel, protože akcím chyběla potřebná přesnost a také nápady.

Možná proto, že z rozjeté Slavie se nakonec dostalo do základní sestavy jen trio Barák, Zmrhal a Škoda, takže myšlenky Hušbauera a nahrávky Sýkory scházely.

Litevci tak měli k vedoucí brance paradoxně blíž. Už po šestnácti minutách totiž přetlačil Lukša v šestnáctce Brabce a zjevil se sám před Vaclíkem, který ovšem stačil jeho vyloženou šanci zlikvidovat.

Až poté přišly střelecké pokusy českých hráčů, které stály za zaznamenání. Daridova rána z levé strany, kterou gólman Šetkus vyrazil, pokus Baráka ze strany opačné, s níž si litevský legionář ve službách nizozemského Den Haagu rovněž věděl rady.

A protože hlavička Škody prosvištěla devět minut před přestávkou těsně nad břevnem, mohli si Litevci resumé první půle pochvalovat. Kdyby tak skončil v neděli poločas ve Wembley s Angličany, byli by tuplem v sedmém nebi.

Po změně stran postavil Jarolím prakticky novou jedenáctku a osm změn v sestavě se mu vyplatilo. Už po třech minutách totiž fauloval Paulis na hranici šestnáctky Krmenčíka a Hořava vstřelil z penalty vytoužený vedoucí gól.

Probudil kupodivu Litevce, kteří v sobě našli víc odvahy než v první půli, svůj obranný blok vysunuli až k půlící čáře a hru vyrovnali. Ovšem jen do hromadného střídání, k němuž přistoupili po hodině hry.

Jakmile totiž vstřelil mladý debutant Jankto po individuální akci z půli hřiště druhou branku, odpor hostů zeslábl, až ochabnul úplně. Krmenčík toho využil, takže se protlačil mezi dva litevské obránce a při třetím reprezentačním startu se podruhé trefil.

Česká reprezentace si tak třígólovou výhrou a zlepšeným výkonem po změně stran pozvedla sebevědomí, které bude v nedělní kvalifikační konfrontaci o postup na mistrovství světa proti San Marinu potřebovat.

ČR - Litva 3:0 (0:0)
Branky: 48. Hořava z pen., 65. Jankto, 79. Krmenčík. Rozhodčí: Bieri - Zgraggen, Heiniger (všichni Švýc.). ŽK: Matulevičius (Litva). Diváci: 3959.
Česko:
I. poločas: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Novák - Darida, Barák - Krejčí, Dočkal, Zmrhal - Škoda.
II. poločas: Koubek - Čelůstka, Kalas, Suchý, Hloušek - Hušbauer, Mareš - Sýkora, Hořava, Jankto - Krmenčík. Trenér: Jarolím.
Litva: Šetkus (46. Zubas) - Vaitkunas (46. Borovskij), A. Klimavičius (61. Mikuckis), L. Klimavičius (61. Kijanskas), Slavickas (46. Baravykas) - Lukša (61. Černych), Kuklys (46. Verbickas), Paulius (61. Žulpa), Slivka (61. Eliošius), Grigaravičius (61. Novikovas) - Matulevičius (61. Valskis). Trenér: Jankauskas.

Reklama