Hlavní obsah

Polévka k snídani a chaos na silnici. Dočkal poznává Čínu bez platného řidičáku

Praha

Všechno si pečlivě promyslel, na vlastní oči podmínky v daleké zemi prověřil. A pak učinil životní rozhodnutí. Fotbalový reprezentant Bořek Dočkal koncem února přestoupil ze Sparty do Che-nanu Ťien-jie a začal poznávat život v neznámé Číně. „S fotbalem jsem toho už procestoval dost, takže jsem věděl, že kolikrát jsem měl o některých zemích předsudky, které se pak nepotvrdily,“ usmívá se.

Bořek Dočkal o ČíněVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Podmínky mu v Číně nabídli královské, on ani Sparta nemohli odolat. A tak se vrhnul nejen do fotbalového, ale i životního dobrodružství.

„V Asii jsem zatím nikdy nebyl, a i když jsem si něco našel na internetu, tak jsem nebyl schopný udělat si obrázek, jak to tam asi bude vypadat," líčí Bořek Dočkal.

Za pochodu teď poznává rozdíly v čínské a evropské kultuře.

Třeba stravování. „Oni snídají to, co my si dokážeme představit až k obědu. Třeba jejich polévky a tak dále," usmívá se. „Taky mají trochu jiné způsoby, pokud jde o tělesné zvuky, jako je kašlání a chrchlání. Tam se to nepovažuje za slušnost. Na to si musím zvyknout..."

Svéráznou kapitolou je i doprava. Čeng-čou je město s devíti milióny obyvatel. „Provoz působí dost chaoticky. Ale celkem umí dopravu zorganizovat, i když ve špičce zácpy jsou."

Proto je klidnější, že po městě jezdí s řidičem, jehož mu klub poskytl.

„Náš řidičák v Číně stejně neplatí. Asi bych tam ani nechtěl řídit. Pro všechny to tak bude bezpečnější," culí se Dočkal.

Reklama

Související témata: