Hlavní obsah

Ukázali jsme, že jsme na Euro postoupili právem, říkal stoper jednadvacítky Stefan Simič

Karviná

V posledních čtyřech utkání české jednadvacítky nastoupil stoper Stefan Simič v základní sestavě. Má tak docela dobrou šanci, že si v červnu zahraje na závěrečném turnaji mistrovství Evropy v Polsku. Obranu dirigoval i v pátečním přípravném utkání v Karviné proti Slovensku, které Lvíčata vyhrály vysoko 4:1. A přestože Slováci dali jediný gól s pomocí jeho teče, byl 22letý stoper spokojený. „Hlavně v první půli jsme hráli velmi dobře a jenom jsme potvrdili zasloužený postup na Euro,“ upozornil fotbalista belgického Mouscronu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Adam Zreľák ze Slovenska a Stefan Simič během přípravného zápasu fotbalistů do 21 let mezi Českou republikou a Slovenskem v Karviné.

Článek

Výsledek 4:1 se v souboji s účastníkem Eura asi úplně nečekal. Hlavně v první půli jste Slováky takřka do ničeho nepustili, v týmu asi panuje velká spokojenost.

Jsme spokojení s výkonem, vlétli jsme na ně přesně tak jak jsme chtěli a dali rychle dva góly a to bylo důležité. Ve druhém poločase jsme si už přece jenom více hlídali ten výsledek. Vyhráli jsme úplně zaslouženě.

Čím to bylo, že jste je tak přehráli. Chyběli jim sice čtyři hráči základní sestavy, ale také vy jste se museli obejít bez ofenzivního tria Barák, Schick, Jankto?

Měli jsme velkou chuť vyhrát a přesně jsme věděli, co chceme hrát. Trenér nám dal jasné pokyny, které jsme bezezbytku splnili. Hráli jsme poctivě dozadu apo ztrátě balónu jsme je hnedka napadali. Na druhé straně jsme prakticky z každé šance hlavně na začátku skórovali. Je jenom dobře, že to vypadalo, jako by nám kluci nechyběli. Ukazuje to, že jsme schopní se vzájemně zastoupit a to je jenom dobře.

Nezklamali vás trochu Slováci? Jejich výkon v první půli nebyl vůbec dobrý.

Nezklamali, protože abych se přiznal, moc jsem nevěděl, co od nich vlastně očekávat. Pár věcí jsme věděli, viděli jsme, jak hráli v přípravě. My jsme si v prvním poločase udělali skvělý náskok, který jsme si pak pohlídali. Nebylo to tím, že by ono hráli špatně a my normálně. My jsme hráli v první půli hodně dobře, vlítli jsme na ně a jenom jsme potvrdili naši kvalitu a zasloužený postup na Euro.

Euro je za tři měsíce, už to v kabině probíráte?

Bavíme se o tom, protože jsme tady všichni kvůli jedinému cíli a tím je zahrát si v červnu Polsku. Každý chce v těchto dvou posledních utkáních před soustředěním (v pondělí hraje česká jednadvacítka druhé přípravné utkání v polských Kielcích) odvést úplné maximum, ukázat se a vybojovat si nominaci na Euro, protože to je v našich kariérách zatím určitě vrchol.

Na Euru vás čekají ve skupině těžcí protivníci Dánsko, Itálie a Německo. Věříte si na ně?

Je to fotbal, vyhrát může vyhrát. Tak jako my respektujeme je, tak oni respektují nás. My známe své kvality a víme, že v našich schopnostech je ze skupiny postoupit.

Zvyšuje vaše šance hrát na Euru to, že pravidelně nastupujete v Mouscronu?

Trochu možná ano, ale důležité taky je, abych ještě k tomu hrál dobře. Zatím jsem spokojený, skončila nám základní část sezóny, ve které jsme bojovali o udržení a to se nám povedlo. Teď nás čeká dalších deset zápasů play off. Asi to je zatím moje nejpovedenější sezóna.

Šel jste do Belgie právě proto, že jste tam měl větší šanci pravidelně hrát a být tak trenérovi Lavičkovi na očích?

Přesně to je ten důvod, proč jsem do Mouscronu šel. Od té doby, co jsem si zlomil nohu jsem toho v reprezentaci příliš neodehrál. V Belgii jsem dostal hned šanci a myslím, že jsem ji využil dobře. První cíl znovu hrát v národním týmu se mi podařil, ale tím to nekončí. Chci jet na Euro, proto musím hrát pořád stejně dobře, abych nevypadl s týmu.

Jak vnímáte svou pozici v reprezentaci? Jste jeden z mála hráčů, kteří nastupují v cizině a asi se od vás čeká, že budete patřit k lídrům týmu.

Na tohle jsem zvyklý, vždycky se to ode mně čekalo. Ale mě to vyhovuje, protože chci být vůdcem obrany i týmu. Jsem rád, že se to ode mně očekává a můžu obranu řídit. Snažím se to dělat nejlépe, jak umím.

Reklama

Související témata: