Hlavní obsah

Pro Němce byl zápas se San Marinem možná zbytečný, pro nás bude těžký, tvrdí kapitán Sivok

Karel Felt (Serravalle)Sport.czPrávo

Třiatřicetiletý kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Sivok už pamatuje ledacos. Třeba i trápení české fotbalové reprezentace na stejném stadiónu, na jakém se bude hrát dnes večer v Serravalle, v září roku 2007. Kvalifikační duel o postup na ME 2008 sice skončil na první pohled jasnou výhrou výběru kouče Karla Brücknera 3:0, ale...

Foto: Jan Tauber

Tomáš Sivok na tiskové konferenci v Serravalle.

Článek

Trénink reprezentace v Serravalle

„Hodně práce nám dalo překonat jejich obranný blok. Po půlhodině jsme sice vedli, ale další dvě branky jsme přidali až v závěrečné čtvrthodině," zavzpomínal Sivok, který tehdy zápas proseděl na lavičce náhradníků.

„Sanmarinci jsou velmi houževnatí, hluboký obranný blok mají dobře propracovaný, mohou překvapit rychlým protiútokem a určitě budou hodně motivovaní. I když se dá předpokládat, že budeme hrát hlavně na jejich polovině, vzadu musíme být neustále ve střehu, aby nám někdo neutekl. Viděli jsme na videu jejich zápas s Němci, ten byl jednoznačný, ale třeba Norové nebo Ázerbájdžánci měli se sanmarinskou obranou problémy," dodal.

Jako proti diviznímu týmu

Zmíněný podzimní duel v Serravalle s Německem, který mistři světa vyhráli 8:0, měl téměř skandální dohru, když útočník Thomas Müller prohlásil, že to byl zbytečný zápas, a takové týmy nemají v kvalifikaci o mistrovství světa co dělat. Nakonec se musel omluvit. „Pro Němce to byl možná zbytečný zápas, určitě lehký. Byl z jejich pohledu naprosto jednoznačný herně i výsledkově. Jenže oni jsou někde jinde. To jsme viděli na videu i poznali v Hamburku. Pro nás to bude těžké. San Marino má kvalitu v obraně, rozhodně to není nejhorší tým v Evropě," konstatoval Sivok.

V čem by měl být souboj s amatéry těžký? I to kapitán české reprezentace vysvětlil: „Bude to jako když ligový tým hraje proti diviznímu. Nikdy to není lehké utkání, obzvlášť, když hrajete venku. Soupeř úporně brání, nemá co ztratit. Naopak vy můžete ztratit hrozně moc. Je to o hlavách, připravit se psychicky na to, že sice vítězství by mělo být jasné, ale nepřijde samo. Nesmíte soupeře podcenit. My o tom mluvíme už několik dní, trenér nám to stále opakuje, abychom se na utkání dobře psychicky připravili, a jistě nám to zdůrazní i před úvodním hvizdem. Takovéto utkání je kolikrát těžší, než se silným, nebo vyrovnaným soupeřem. Doufám, že ho zvládneme."

Hlavně tři body...

Sivok také nepopíral, že hráči cítí nervozitu a velikou odpovědnost. „Doufám, že dáme brzy uklidňující gól, ten by nám hodně pomohl, měli bychom to jednodušší. Kvalitu dopředu určitě máme, jsou tu mladí, hladoví kluci. Ale ani když se to nepovede, nesmíme zazmatkovat, nebo nechat se unést hrou, hnát se bezhlavě do útoku. Pořád musíme být maximálně koncentrovaní a trpěliví. Byli bychom rádi, kdybychom dali nějaký gól navíc, ale prvořadé je, abychom získali tři body," zdůraznil Sivok.

Reklama

Související témata: