Hlavní obsah

Žádný stres a nervy, nabádá Jarolím hráče před konfrontací, v níž si jméno neudělají

San Marino

Dopředu ví jen jedno - v dnešní kvalifikační konfrontaci proti San Marinu si jméno rozhodně neudělá ani on a neudělají si ho ani hráči. „V podobných utkáních se totiž dá jen ztratit,“ připomíná kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím smířen s realitou, která na něho v Serravalle čeká. Proto jeho apel adresovaný hráčům zní - zvítězit, podat kvalitní výkon, nespokojit se jen s jediným gólem a nedopustit, abyste se až do konce stresovali o tři body.

Foto: Jan Tauber

Karel Jarolím na tiskové konferenci v Serravalle.

Článek
Fotogalerie

Trénink reprezentace v Serravalle

Když se v minulosti jezdívalo na Maltu, Kypr a do podobných destinací, říkávali vaši předchůdci: Hlavně vyhrát. Třeba o gól, ale vyhrát. Bral byste také vítězství o gól?

Na něco takového si mi, prosím, neptejte.

Takže chcete nasázet trpaslíkovi gólů, co se do něho vejde?

Chceme tři body a byl bych pochopitelně rád, abychom dali více než jednu branku.

Ale to by měla být proti San Marinu přece samozřejmost.

Až taková zase ne, protože v podobných utkáních se dá jen ztratit. Každý počítá s třemi povinnými body, takže jde především o koncentraci, trpělivost a chladnou hlavu. Neznamená to ovšem hrát pomalu a bát se něco zkazit.

O patřičnou motivaci ale snad jde také.

Pochopitelně, proto se snažíme působit na hráče, aby brali zápas se vší vážností a nic nepodcenili. I trpaslík dokáže soupeře zaskočit a nechci, aby se ta stalo nám.

Stalo se vám to někdy během hráčské, nebo trenérské kariéry?

Už uteklo spoustu času od doby, co jsem jako hráč s fotbalem skončil, takže podobný zápas si nevybavuji. V roli trenéra si však vzpomínám na pohárové střetnutí mezi divizní Líšní a Slavií, které jsme nezvládli a vypadli.

Mimochodem, rozpoznáte na hráčích, že jim potřebná koncentrace chybí a nejsou v odpovídající pohodě?

Ale samo sebou.

Tvrdíte, že bude záležet i na charakteru utkání. Jaký charakter předpokládáte?

Dopředu nedokážu průběh střetnutí odhadnout, ale předpokládám, že bychom měli mít převahu a tlak. Zároveň musíme být ostražití, aby se nám nestalo to, co na podzim Norům. Z jednoho z mála protiútoků San Marina dostali gól a pak měli co dělat, aby střetnutí rozhodli.

Varování?

Spíše upozornění, abychom se nenechali strhnout k tomu, že v soupeřově šestnáctce bude osm našich hráčů a prostor ve středu hřiště zůstane volný. I tam musí zůstávat někdo, kdo rychlý výpad protivníka naruší.

Mají vůbec amatéři ze San Marina ve svém středu někoho, kdo by toho byl schopen a před kým je tudíž třeba varovat?

Střední útočník má jisté dovednosti, což ale neznamená, že by nemohl udeřit někdo jiný. A navíc i standardní situace mají domácí nacvičené.

K tomu defenzíva, v jejíž organizaci udělalo San Marino evidentní pokrok a možná i hřiště, které by mu mohlo rovněž nahrávat.

Stavem hřiště argumentovat nemůžeme, protože plocha v Serravalle je určitě lepší, než v Ústí při středeční přípravě s Litvou.

Reklama

Související témata: