Hlavní obsah

Pes je pořád, i když v reprezentaci musel i Jarolím ubrat. Ale hráči se i tak na srazy těší, kvituje jejich reakci

Kam přišel, tam o něm tvrdili, že je pes. Na hráče, to se ví. Ti, kteří teď kopou za reprezentaci a Karla Jarolíma předtím v klubu nepoznali, hlásají totéž. Naposledy legionář z tureckých krajin Tomáš Sivok po kvalifikační partii v San Marinu. Mladí slávisté, kteří samozřejmě neměli tu čest potkat se s trenérem v dobách jeho působení v Edenu, také přiznávali, že je držel během celého srazu pod tlakem. „Asi jsem se ani u nároďáku nezměnil,“ nijak se Jarolím nedurdil, ba naopak, ty věty mu dělaly očividně dobře.

Foto: Tauber FAČR/Jan, ČTK

Český trenér Karel Jarolím při utkání v San Marinu.

Článek
Fotogalerie

A kdyby jen to, při ohlédnutí za přípravou proti Litvě a kvalifikací s pidizemičkou na Apeninském poloostrově dokonce přemýšlel, zda neměl ještě přitlačit.

„Ale já chtěl. Proto střídání ve druhé půli v San Marinu, proto jsem vypustil na trávník hladové kluky, o nichž jsem myslel, že se prosadí a my budeme pokračovat v tom, co jsme předváděli do přestávky. Jenže hra sklouzla jinam, než jsem si představoval a během přestávky nakazoval. Nebyla už tolik úderná, naběhali jsme i o nějaký kilometr méně, spokojili se s kontrolováním výsledku," měl Jarolím po rozboru zápasu výhrady k tomu, co jeho svěřenci v druhých pětačtyřiceti minutách v Serravalle předváděli.

Jde o komunikaci a respektování režimu

Jenže jak ještě víc zvýšit tlak, když se s hráči potká jednou za čtyři měsíce a má je pod dohledem jediný týden? Jak jim dokázat, že dovede být ještě větší ras?

„V reprezentaci je to samo sebou něco úplně jiného, než v klubu, kde jsem měl hráče den co den pod kontrolou a mohl s nimi pracovat. V národním týmu jde spíše o komunikaci. O nastavení režimu, který musí hráči respektovat. Když tomu tak je, zasahovat nemusím," zvyklá si Jarolím ve strahovských službách na přece jen jiný styl práce.

„Při ní je důležitá zpětná vazba. A já z hráčů cítím, že se na reprezentační srazy těší, což je důležité," kvituje trenér, že se mu daří dávat dohromady lačný a dychtivý mančaft.

I body ze San Marina se počítají

Je a bude to zapotřebí, protože import bodů ze San Marina byl sice povinný a vezhledem ke skóre i hezký, ale ve svém důsledku vlastně k ničemu. Pokud totiž skončí reprezentace ve skupině C na druhém místě, výsledky zápasů se San Marinem se budou při určování účastníků baráže stejně škrtat.

„Ale ty tři body důležité byly, protože nejdřív musíme druzí skončit a teprve pak můžeme myslet na baráž," namítá Jarolím.

Samozřejmě vědom si toho, že zápasy pravdy teprve přijdou. Ten nejbližší začátkem června v Norsku. Proto je nachystaný obdobný model přípravy jako před San Marinem. Sraz v tuzemsku, 5. června přípravný zápas v Belgii, kemp pokračující v zemi hostitelů testovacího souboje a poté letecký přesun rovnou do Norska, kde se 10. června hraje.

Ani nový kouč Nory neporobral

Se soupeřem, kterého ani příchod nového trenéra neprobral, takže v neděli prohrál 0:2 v Severním Irsku a doma bude tudíž bojovat o skomírající naději.

„Nový kouč Norů úplně překopal nominaci, takže z kádru vypadli hráči, kteří před tím měli jisté místo v základní sestavě. I rozestavení změnil, takže náš soupeř teď hrál systémem 4-4-2. Uvidíme, jak bude pokračovat a s čím vyrukuje proti nám," je Jarolím zvědav, co trenér Lars Lagerbäck po návratu z islandských služeb provede s národním týmem své země.

„Na video ze zápasu v Dublinu se podívám ještě mockrát. A i poznatky našeho pozorovatele si důkladně vyhodnotím, abych byl moudřejší a zvolili jsme strategii, která bude na Norsko platit," přiznává Jarolím, že následující dva měsíce mu vyplní Skandinávci.

Cesty za potencionálními adepty české reprezentace ale také. „Ideální kostru mužstva jsem ještě nenašel, protože je pořád co zlepšovat. Ale tvoří se, protože v porovnání s podzimním domácím zápasem proti Norům v San Marinu zase až k tolika zásahům do sestavy nedošlo. Bude záležet na formě hráčů i na tom, jak budou schopni ji prodat v národním týmu. I proto chci za některými vyrazit, protože vidět je na vlastní oči je přece jen jiné, než je sledovat v televizi nebo na videu," nechává trenér nahlédnout do svých plánů.

„Za sedm měsíců, co jsem u reprezentace, k zlepšení došlo, ale až těžší zápasy ukáží, jak vypovídající hodnotu má. Ten v Norsku hlavně, protože bude pro naše kvalifikační naděje klíčový," ví své Jarolím.

Reklama

Související témata: