Hlavní obsah

Reprezentaci čeká operace Belgie a Norsko. Bude mít ale na letadlo...?

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Vážná doba vtípkům nepřeje. Fotbalová reprezentace završí sezónu dvojzápasem v Belgii a v Norsku, i jí se ovšem může dotknout situace FAČR ohledně dotačního skandálu. „Jestli budeme mít na letadlo? Nebudu raději slibovat něco, co nemusí být odpoledne pravda,“ poukazuje manažer áčka Jaromír Šeterle na dnešní mimořádné zasedání Národní rady pro sport. V nominaci týmu není žádný nováček.

Karel Jarolím a komplikace s nominací na Belgii a NorskoVideo: Sport.cz

 
Článek

Všechno souvisí se vším. Národní tým sehraje 5. června přípravný duel v Belgii, kde už zůstane a nachystá se tam na důležitou kvalifikační bitvu 10. června v Norsku.

Všechno běží, ale při vtipném dotazu, zda bude mít nároďák vůbec na letadlo, šéf reprezentačního úseku zvážní. Předseda asociace Miroslav Pelta je ve vazbě, fotbalu kvůli pozastavení dotací velké problémy a případně zeštíhlování rozpočtu na všech úrovních.

„Pokud jde o letadlo, nebudu raději slibovat něco, co nemusí být odpoledne pravda... Není to k smíchu. Situace může i nás hodně ovlivnit. Uvidíme dnes odpoledne, je hodně dalších detailů," přemítá manažer áčka Jaromír Šeterle.

Krátké soustředění v Belgii

Trenér Karel Jarolím dal v nominaci překvapivě šanci libereckému záložníkovi Tomáši Součkovi. Do dvaadvacetičleného kádru zařadil i další tři hráče, Antonína Baráka, Jakuba Jankta a Patrika Schicka, kteří by se následně měli připojit k týmu do 21 let před startem evropského šampionátu v Polsku.

„Nominovaných hráčů bude víc než obvykle. Někteří ještě víkend před prvním zápasem budou hrát za své kluby. Proto vezmeme hráče, kteří do prvního utkání možná ani nezasáhnou," avizuje kouč.

„Komplikace je, že hráči ukončí klubovou sezónu v odlišných termínech. Na Norsko se ale připravíme co nejlíp. Nechtěli jsme zbytečně cestovat, a v Belgii budeme mít vytvořené co nejlepší podmínky. Budeme se tam chystat v klidu, nebudeme se ničím rozptylovat a soustředíme se jen na důležitý kvalifikační duel," avizuje Jarolím.

Pilař se rychle hlásí zpátky

Zápas v Norsku je samozřejmě klíčový. Národní tým potřebuje vyhrát, aby zvýšil šance aspoň na druhé místo ve skupině a baráž o světový šampionát.

Dvaadvacetiletý Souček, který hostuje v Liberci ze Slavie, zatím za áčko odehrál jen 25 minut listopadového přípravného zápasu s Dánskem. „Jako jeden z mála nominovaných je to klasický defenzivní záložník. Hraje pravidelně, každý týden ho máme na očích. Odevzdává kvalitní výkony," poukazuje Jarolím.

Po delší přestávce se vrací sparťanský ofenzivní záložník Josef Šural, mezi náhradníky figurují třeba slávista Josef Hušbauer či teplický Martin Fillo. A také plzeňský Václav Pilař, který se vrátil na trávník po dlouhém zranění.

„Měl manko, ale stačil nás rychle přesvědčit. Bude pro něj aspoň dobrý impuls, že je mezi náhradníky. Aby cítil, že dveře má otevřené," vysvětluje Jarolím.

Nominace fotbalové reprezentace na přípravný zápas v Belgii (5. 6. v Bruselu) a utkání kvalifikace MS v Norsku (10. 6. v Oslu):
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Tomáš VaclíkBasilej130
Tomáš KoubekSparta Praha50
Jiří PavlenkaSlavia Praha10
Obránci
Theodor Gebre SelassieBrémy412
Pavel KadeřábekHoffenheim262
Jakub BrabecGenk50
Tomáš SivokBursaspor635
Marek SuchýBasilej321
Tomáš KalasFulham60
Filip NovákMidtjylland80
Záložníci
Tomáš SoučekLiberec10
Bořek DočkalChe-nan Ťien-jie316
Tomáš HořavaPlzeň93
Vladimír DaridaHertha Berlín433
Jakub JanktoUdine21
Antonín BarákSlavia Praha33
Jaromír ZmrhalSlavia Praha51
Josef ŠuralSparta Praha151
Ladislav KrejčíBoloňa335
Útočníci
Patrik SchickSampdoria Janov31
Michael KrmenčíkPlzeň43
Milan ŠkodaSlavia Praha174

Reklama

Související témata: