Hlavní obsah

Klokan Havel se těší na hlídání trojnásobného německého šampióna: Ale bude to honička

Radek Malina (Tychy)Sport.czPrávo

Pyšní se třemi tituly německého šampióna, dvěma triumfy v Německém poháru a jednou slavil Mitchell Weiser triumf na mistrovství světa klubů či v Superpoháru UEFA! A s takovým kalibrem se bude v neděli při úvodním duelu mistrovství Evropy hráčů do 21 let potýkat Milan Havel, obránce fotbalových Bohemians 1905. „Jeho vizitka mi strach nenahání. Mám respekt, ale hlavně převládá radost a nadšení z možnosti konfrontace," vykládal dvaadvacetiletý obránce.

Foto: Radek Malina, Právo

Obránce Milan Havel (vlevo), brankář Lukáš Zima a útočník Lukáš Juliš studují při autogramiádě bulletin české fotbalové reprezentace do 21 let pro mistrovství Evropy v Polsku.

Článek

Milan Havel před startem ME 21 s Německem

Milan Havel k zápasu s Německem na ME 21

V lize debutoval ve dvaceti, s Klokany zažil nejvýše boj o záchranu. Naproti tomu Weiser, jenž premiéru v Lize mistrů absolvoval v dresu Bayernu Mnichov na hřišti Viktorie Plzeň, bojoval v minulé sezóně Herthou v bundeslize o Evropské poháry.

„Když člověk vidí německou soupisku, jsou tam jen velká jména. Ti kluci mají spoustu startů v bundeslize. Nicméně vnímám nejen souboj s Německem, ale celý šampionát, jako životní šanci," usmíval se Havel v útrobách katovického hotelu Angelo, kde reprezentační jednadvacítka našla dočasný domov.

Český tým byl už před kvalifikací označován jako outsider. Pak na šampionát senzačně prošel z prvního místa. Ale los zařadil Lavičkův tým do nejtěžší možné skupiny s Německem, Itálií a Dánskem. „Když jsem viděl, koho budeme mít ve skupině, měl jsem radost. Jsme na mistrovství Evropy, tak se prostě poměříme s nejlepšími," pokrčil rameny Havel.

Weisera si důkladně naštudoval už v prosinci, když vyrazil na bundesligový zápas do Berlína. „Byl jsem s tátou a kamarády na domácím zápase Herthy s Werderem Brémy. Samozřejmě šlo o náhodu, protože tehdy jsem nemohl tušit, jestli na šampionát pojedu. Každopádně šlo o velký zážitek," vzpomínal Havel.

Když pak německý tým zveřejnil oficiální nominaci na mistrovství Evropy jednadvacítek v Polsku, Havlovi blikla na mobilu zpráva, aby si soupisku prvního protivníka ve skupině důkladně prohlédl. „Mám kamaráda, jemuž se hra Weisera hodně líbí. Obdivuje ho. Tak si ze mě dělal srandu, že mě čeká pěkná honička," smál se Havel, jenž stejně jako spoluhráči dostal o soupeři od realizačního týmu už v dějiště šampionátu podrobnou analýzu.

„Já si informace zrovna o Weiserovi, na něhož budu hrát, hledal sám," připustil Havel, že se aktivně zajímal o fotbalovou historii a zejména styl borce, jenž fotbalově vyrůstal v Braunschweigu a následně působil v druholigovém Kasiserslauternu, Bayernu Mnichov a poslední dvě sezóny patří berlínské Hertě.

„Poznatků o hráčích i týmovém pojetí soupeře máme skutečně hodně. Vše jsme dostali už v pátek a snažíme se to vstřebat. Samozřejmě, že u obrazovky je to trošku odlišné, než ve skutečnosti, ale člověku určitě pomůže, když víte, jestli protivník míč navádí do středu nebo po lajně, či více hraje levou nebo pravou," vyprávěl Havel, jehož bude v neděli při duelu startujícím v 18 hodin na téměř vyprodaném patnáctitisícovém stadiónu v Tychách podporovat řada nejbližších i kamarádů. „Doufám, že večer budeme mít důvod k radosti," snil Havel o vítězném vstupu do šampionátu.

Reklama

Související témata: