Hlavní obsah

Skolit Italy bylo pro Zimu zadostiučiněním. Jen doufá, že slavný triumf nepřijde vniveč

Tychy

Přetrhnul by se, jen aby pochytal všechny šance Italů. Skvostný výkon předvedl Lukáš Zima, brankář české fotbalové reprezentace do jednadvaceti let, na mistrovství Evropy v Polsku při druhém duelu Lavičkova výběru na šampionátu. Čisté konto sice neudržel, ale senzačními zákroky pomohl k triumfu, který týmu dává naději na semifinále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Lukáš Zima během tréninku reprezentace do 21 let.

Článek
Fotogalerie

Itálie je už dlouhé roky vaším domovem, v minulé sezóně jste byl v kádru ligového Janova, ale do branky jste se nedostal. Před zápasem jste netajil mimořádnou motivaci. Mohl vám duel vyjít lépe?

Kdybych kolem sebe neměl výborný tým, nebyl by můj výkon takový. To platí o každém z nás. Byl jsem moc rád, když jsme předvedli formu jako v kvalifikaci. Pokud to zopakujeme, můžeme se rovnat s každým. Nechci vítězství vztahovat jen na sebe. Jsem přeci v brance od toho, abych něco chytil.

Ale tentokrát jste byl klíčovým mužem. Chytil jste čtyři gólové střely Italů, předvedl i několik dalších skvělých zákroků.

Snažil jsem. A jasně, jsem rád za dobré zákroky. Člověk se cítí fakt dobře, když něco chytí, a ještě se vyhraje. Mám radost i kvůli divákům. Byli opět fantastičtí.

V Janově jste během sezóny šanci nedostal a teď jste v konfrontaci s týmem složeným z hráčů nejvyšší italské ligy byl úspěšnější. Je to velké pohlazení pro duši?

Chtěl jsem ukázat, že bych mohl v Itálii v klidu hrát. Výhru beru jako zadostiučinění.

Ozval se vám po vítězství někdo z Itálie? Nebo přímo z Janova?

Většinou jen kamarádi. Psali, že jsme hráli lépe a gratulovali k vítězství. Myslím, že fandili spíše Italům, ale nezbylo jim nic jiného, než mi poblahopřát. Ozval se mi také trenér gólmanů z Janova, že to z mojí strany bylo dobré.

Pomůže vám středeční výkon získat místo ať už v Janově nebo jiném klubu?

Uvidíme. Snad někdo z vedení v Janově na zápas koukal... Teprve se ukáže, zda mi výkon pomůže pro budoucnost. Ještě by to chtělo potvrdit výhru triumfem nad Dánskem a postupem do semifinále.

Do zápasu s Dánskem půjdete s vědomím, že budete muset vyhrát a pokud Itálie neporazí Německo 2:0, ještě budete muset „honit" skóre. Je to hodně složitá situace?

Uvidíme, jaký bude třeba rozdíl ve skóre. Každopádně jsme si stejnou situaci vyzkoušeli už proti Italům. Obnáší to velký tlak, ale je lepší vědět, na čem jsme. Pokud situaci zvládneme a postoupíme, budou emoce neuvěřitelné.

Za určité konstelace mohou rozhodovat žluté, respektive červené karty. Budete mít daný faktor na paměti?

Řešili jsme to s klukama už ve čtvrtek cestou na trénink v autobuse. Naše skupina se hodně zamotala. Musíme prostě hodně počítat, ale hlavně vyhrát. A pak nám nezbyde než doufat, že triumf nad Italy nebude ve finále zbytečný. Na někoho zbude Černý Petr a snad to nebudeme my.

Reklama

Související témata: