Hlavní obsah

Lavička doufá v probuzení hvězd. Lvíčata potřebují vyhrát o tři branky, nebo věřit v pomoc Italů

Tychy

Triumf nad Dánskem o tři branky při čtyřech a více vstřelených gólech! Tak zní zadání pro českou fotbalovou reprezentaci do 21 let toužící před sobotním závěrečným vystoupením ve skupině C (20.45 hodin v Tychách) na mistrovství Evropy v Polsku po postupu do semifinále. Pokud výběr Vítězslava Lavičky takového výsledku dosáhne, bude mít jistotu postupu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští fotbalisté se radují z třetího gólu proti Itálii.

Článek

Portugalci po vítězství nad Makedonií jen dvoubrankovým rozdílem ze hry o postup vypadli. A tak český tým soupeří na dálku se Slovenskem o místenku v semifinále pro nejlepší tým na druhých místech ve skupinách.

Lavičkův tým postoupí, pokud vyhraje 3:0 a nedostane jedinou žlutou kartu. Pak pro Česko bude při bodové shodě a stejném skóre se Slovenskem hovořit lepší koeficient, protože pomocné kritérium v podobě karetních napomínání by bylo vyrovnané.

Klíčové je vyhrát

Ovšem pokud některý z českých hráčů bude napomínám, musí Lvíčata vyhrát o tři branky při minimálně čtyřech vstřelených. „Klíčové je vyhrát, za určité konstelace můžeme být i první ve skupině," připomínal trenér Vítězslav Lavička, že pokud Itálie porazí Německo přesně 2:0, bude Česko ve skupině C první při jakékoliv výhře.

Lavička nijak netajil, že triumf Slovenska 3:0 nad Švédskem ve skupině A jeho výběru pěkně zavařil. „Pro nás je jejich výsledek další komplikací na cestě do semifinále. Poslal jsem Pavlu Hapalovi gratulaci k výsledku," přiznal Lavička, že ocenil vítězství týmu vedeného krajanem. „Slovensku moc přeji úspěch, ale tentokrát bych byl nerad, kdyby měli slavit postup na náš úkor," doplnil český trenér.

Prosadí se Schick či Jankto?

Pro bitvu s Dánskem ještě v průběhu pátku hledal ideální sestavu s ohledem na fakt, že Česko musí v případě naděje na postup z druhé příčky ve skupině předvést mimořádnou produktivitu.

Předpokládané sestavy:
Česko: Zima - Havel, Lüftner, Simič, Holzer - Souček, Hubínek - Jankto, Trávník, Hašek - Schick.
Dánsko: Hojbjerg - Holst, Maxso, Banggaard, Pedersen - Jensen, Christensen, Norgaard, Duelund - Zohore, L. Andersen.

„Je potřeba si uvědomit, že Dánsko má mimořádnou kvalitu, přestože dosud nebodovalo. V obou zápasech bylo velmi nebezpečné, tudíž nemůžeme hru bezhlavě otevřít. Pochopitelně bude potřeba útočit, ale nesmíme zapomínat ani na defenzivu. Nicméně připouštím, že mezi variantami složení týmu je i taková sestava, kde je kladen větší akcent na útočnou fázi."

Lavička doufá, že se po dosavadním „střeleckém mlčení" probudí ofenzivní eso Patrik Schick. „Snad mu posun při jednání o kontraktu s Juventusem pomůže psychicky, uvolní se a bude mít čistou hlavu," připomínal český trenér čtvrteční zdravotní testy jednadvacetiletého útočníka v Turíně.

„Nicméně máme v ofenzivě i další velmi šikovné hráče, kteří se dosud neprosadili. Věřím, že kvalita se ukáže v pravý čas," narážel Lavička na dosavadní tápání Jankta a zejména pak na bídný výkon Černého v prvním duelu proti Německu.

Utkání začíná ve 20.45 hodin, hlavním sudím je Skot Madden.

Reklama

Související témata: