Hlavní obsah

Za Brücknera momentálně není alternativa

PRAHA

Setrvání trenéra Karla Brückenera u národního týmu i v blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy je logický krok. Tvrdí to fotbaloví experti, které oslovila ČTK. Brückner, který u seniorské reprezentace působí od konce roku 2001, se s manažerem reprezentace Vlastimilem Košťálem dohodl na prodloužení spolupráce.

Článek

Odborníci Brücknerovo setrvání vítají. Podle nich navíc za šestašedesátiletého kouče zatím není na obzoru adekvátní náhrada.

"S rozhodnutím výkonného výboru svazu naprosto souhlasím. Brückner je trenér, který splnil veškerá očekávání, a když si odborník udělá analýzu, tak jeho působení u reprezentace musí hodnotit jako úspěch," uvedl trenér Groclinu Grodzisk Werner Lička. Kouč, který dříve působil také jako reprezentační asistent a trenér jednadvacítky, si prý neumí představit nikoho, kdo by v současné chvíli mohl národní tým po Brücknerovi převzít.

Lička oceňuje, co všechno Brückner za necelých pět let na reprezentační lavičce dokázal. "Podílel se na skvělém evropském šampionátu v Portugalsku a pak hned postoupil na světový šampionát. To je pro český fotbal výjimečný jev. Osud byl proti tomu, aby v Německu zažila skvělá generace svůj vrchol," připomněl Lička zranění klíčových ofenzivních hráčů Kollera, Baroše a Šmicra a skutečnost, že Češi nepostoupili ze základní skupiny, což byl jejich základní cíl.

Panenka by hlavy nesekal

Také Antonín Panenka je rád, že Brückner dostane další šanci. "Myslím, že za to Německo se hned nemůžou stínat hlavy. Mělo by se pracovat koncepčně a s dlouhodobým výhledem, Brückner pořád má týmu co dát. A hlavně dokáže hráče ukočírovat," uvedl autor legendární penalty, která Československu před třiceti lety v Bělehradě zajistila titul evropských šampionů. "Samozřejmě, ne se vším, co Brückner udělá, se dá souhlasit, ale momentálně nevidím důvod, proč by měl končit," řekl Panenka.

Ani on netuší, který z trenérů by Brücknera mohl vystřídat. "K výměně trenéra mohu sáhnout ve chvíli, kdy mám adekvátní náhradu. Ale to není případ českého nároďáku," prohlásil Panenka.

Karel Jarůšek si myslí, že správnost rozhodnutí výkonného výboru ukáže až budoucnost. "Brückner ale je fotbalový odborník, který své práci rozumí. Dokázal to na předcházejícím mistrovství Evropy i v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. V Německu na šampionátu si ale vybral velkou porci smůly," prohlásil předseda představenstva brněnského fotbalového klubu a bývalý reprezentant, který pod Brücknerem na začátku osmdesátých let působil.

Hašek je správný typ pro Jarůška

Jarůšek tvrdí, že možným kandidátem na post reprezentačního kouče by mohl být Ivan Hašek, současný lodivod francouzského St. Etienne. "On je správný typ pro takovou funkci," dodal Jarůšek.

Další z někdejších reprezentantů Milan Luhový také proti Brücknerově setrvání ve funkci nemá větších námitek, vadí mu ale způsob, jak k prodloužení smlouvy došlo.

"Je těžké říci, že by to nebyla dobrá volba. Ale Brückner podle mého názoru udělal chybu v tom, že neudělal žádnou analýzu vystoupení v Německu, se kterou by pak předstoupil před výkonný výbor. Tím by hodně stoupl i v očích veřejnosti. Takhle tu velkou šanci prováhal, což je chyba," poznamenal Luhový.

"Brückner to klidně mohl udělat, stejně by pak prodloužení smlouvy byla jenom formalita. Ale třeba by se díky takovému transparentnímu jednání předešlo spekulacím, kdo by jej mohl vystřídat," řekl Luhový.

Také podle něj je možný okruh Brücknerových nástupců velmi omezený. "Po ruce v podstatě není nikdo, ale je těžké takto uvažovat, když ani nikdo nemohl nastínit svoji filozofii a plány. Jediný člověk, který by nyní přicházel do úvahy, je snad jenom Zdeněk Zeman. Je otázkou, jestli by ale s nabídkou souhlasil," připomněl Luhový kouče, který se proslavil díky svému působení ve věhlasných italských klubech.

Reklama