Hlavní obsah

Zahrát si proti Němcům? To by byla paráda, říká reprezentační novic Kliment

Praha

Na předloňském mistrovství Evropy jednadvacítek zazářil útočník Jan Kliment třemi góly ve skupině proti Srbsku. A to se dostal do nominace na poslední chvíli. Hned ho z Jihlavy koupil bundesligový VfB Stuttgart. Tam se ale moc neprosadil, ve čtyřiadvaceti se však zvedl na hostování v Bröndby Kodaň a zaujal kouče reprezentace Karla Jarolíma natolik, že ho povolal na kvalifikační dvojzápas proti německým mistrům světa a Severnímu Irsku.

Foto: Twitter

Jan Kliment v dresu Bröndby Kodaň

Článek

Co říkáte nominaci do reprezentačního áčka?

Cítím obrovské štěstí. Už před nějakým časem jsem mluvil s asistentem kouče Karla Jarolíma Miroslavem Koubkem. Řekl mi, že mě sledují a uvažují o mé nominaci. Nebylo to tedy z hodiny na hodinu, že bych se to dozvěděl až v úterý a byl úplně překvapený.

Byl jste nervózní, jestli budete povolán?

Nervózní ne, ale samozřejmě jsem si nominaci přál.

Naposledy jste reprezentoval před dvěma roky na mistrovství Evropy jednadvacítek a dal tři góly Srbům. Berete to jako velký krok výš?

Samozřejmě! V jednadvacítkách už jsem z věkových důvodů pokračovat nemohl. Tahle nominace pro mne znamená hrozně moc. Vždyť každý kluk sní o tom, že by chtěl reprezentovat svoji zemi.

A vám se to podařilo rovnou proti mistrům světa...

Tak daleko nepřemýšlím. Jsem rád, že vůbec budu v reprezentaci.

Neříkejte, že byste si proti Němcům s chutí nezahrál?

To víte, že ano, byla by to paráda. Může to být zápas, na jaký se nezapomene celý život, a také obrovská zkušenost.

Viděl jste některou z německých hvězd tak říkajíc naživo, nebo je znáte jen z televize?

Ve Stuttgartu byl mým spoluhráčem Timo Werner, který dával góly za Německo na Poháru konfederací FIFA a přivezl si zlato. Za jednadvacítku jsem si zahrál proti Emre Canovi. Možná mají v reprezentaci i další tehdejší mladíky. Další borce jsem potkal v bundeslize, některé jsem viděl z lavičky. Ty zahraniční hvězdy ale znám z televize.

Co říkali vaší nominaci spoluhráči v Bröndby?

Zatím nic, v úterý jsme měli volno a já se tou možností nechlubil. Nebylo to jisté. Jen trenér se to dozvěděl, s ním jsem o tom mluvil.

Bude vás nominace něco stát?

To nevím, ale je to možné. Ovšem už jsem platil za červenou kartu v předkole Evropské ligy, tak bych nerad zase přispíval (smích).

Stal jste se hvězdou dánské ligy hned v jejím úvodu. Kde se vzala tak výborná forma?

To kdybych věděl. Přišlo to z nenadání (smích). Na začátku přípravy jsem ani netušil, kde vlastně budu hrát. Jestli se vrátím do Stuttgartu, zůstanu v Kodani nebo půjdu hostovat či na přestup jinam. Cítil jsem, že v Bröndby mám šanci hrát, znají mě, už jsem tu hostoval v minulé sezóně. Když se naskytla možnost v Kodani zůstat, rad jsem ji přijal. A ono to začalo šlapat hned od začátku.

Dánská liga je u nás přece jen poněkud stranou pozornosti. Připomeňte, jakou v ní máte bilanci.

Dal jsem dva góly a na tři přihrál. Poslední dva zápasy venku se nám ale moc nevyvedly. Trochu nám to skřípe, to ale zvládneme. Jsem tu spokojený, a teď jsem dostal bonus navíc.

Reklama

Související témata: