Hlavní obsah

Krmenčík z irských pořízků strach nemá: Na ránu odpovíme ránou

Praha/Belfast

Spoustu ran od nekompromisních německých obránců Krmenčík v pátečním sedmém díle kvalifikace o světový šampionát schytal, sám jich také pěkných pár rozdal. Konfrontace s mistry světa ovšem probíhala idylicky v porovnání s tím, co čeká českou fotbalovou reprezentaci dnes v Belfastu. Udělaní irští pořízci nejdou pro ránu daleko. Zvlášť, když i jim půjde ve večerním duelu o všechno...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mats Hummels a Michael Krmenčík během utkání mezi českou reprezentací a Německem.

Článek

„Musíme se jim vyrovnat a být tvrdí jako oni. Na ránu odpovědět ránou," má útočník Michael Krmenčík pro strach uděláno. Z německých beků Hummelse, Kimicha a spol. ho neměl a v Edenu je párkrát pozlobil, na Evanse, Brunta, Hughese si troufá také.

„S Němci to bylo těžké, protože třeba právě Hummels se vyzná. Nedělá mu problém prostě odhodit protihráče, aby se dostal k míči. Jedno, zda při plnění obranných úkolů nebo před soupeřovou bránou, kdy se dere za balónem a zahodí všechno, co mu stojí v cestě," připomínal nejen situaci, z níž dal bek mnichovského Bayernu vítězný gól, ale i souboje, které s ním sváděl.

Bude to bolet

S beky z West Bromwiche Evansem a Bruntem to bude něco podobného. Vysocí, urostlí, fotbalem v Premier League otřískaní. A pochopitelně zkušení, protože stejně jako McLaughlin či Hughes už toho mají za sebou spoustu. I třeba loňský evropský šampionát ve Francii, kde se na rozdíl od české reprezentace prodrali do osmifinále a až tam padli v duelu s ostrovním rivalem Walesem. A to jen proto, že si nešťastník McAuley dal vlastní gól.

„Vím, jsou houževnatí, tvrdí, výborní ve vzdušných soubojích, a hlavně - fotbal s nimi bolí. Zvlášť, když hrají doma. Čeká nás těžký zápas, ale proti Němcům jsme si dokázali, že můžeme sehrát dobrou partii s každým. A když trenér mistrů světa Löw prohlásí, že se ve druhé půli modlili, aby nedostali další gól, je to pro nás obrovská motivace do dalších zápasů. Proti Severním Irům obzvlášť," cítí Krmenčík, že se nově formující česká reprezentace zvedá a nachází tvář.

„Fanoušci by samozřejmě viděli v sestavě raději Baroše a další české legendy, jenže my jsme nová generace. Mužstvo se postupně skládá a jde svou cestou. Přitom víme, že musíme v každém utkání jezdit po zadku a nechat na hřišti srdce. Proti Německu jsme to svedli, v Belfastu půjdeme to utkání se stejným odhodláním," tvrdí čtyřiadvacetiletý plzeňský útočník.

Ještě se poprat o naději

Rozdíl bude ovšem v tom, že na český tým čekají ve Windsor Parku vyprodané ochozy a v nich osmnáct tisíc fanoušků schopných vytvořit peklo na zemi, jen aby svému mužstvu pomohli a dotlačili ho alespoň k remíze. Ta totiž svěřencům trenéra Michaela O´Neila stačí, aby měli druhou příčku ve skupině jistou.

„Už se s tím dovedeme vyrovnat, takže svázané nohy mít rozhodně nebudeme. A čím bouřlivější prostředí, tím lépe. Alespoň pro mě, protože v takové atmosféře se hraje mnohem lépe. Pokud zopakujeme výkon jako proti Německu a budeme plnit trenérovy pokyny stejně, jako v pátek v Praze, zvládneme to a vyhrajeme. Musíme vyhrát, abychom měli pro další pokračování kvalifikace ještě naději," je Krmenčík před večerní partií plný odhodlání.

Reklama