Hlavní obsah

Dovezl si pohodu z Německa, a tak slavil po dvou měsících konečně vítězství

Baku

Debut v kvalifikaci absolvoval brankář Jiří Pavlenka při duelu české fotbalové reprezentace při pokračování již ztracené bitvy o MS 2018 v Rusku. Ve čtvrteční konfrontaci na půdě Ázerbájdžánu měl klíčový podíl na historicky prvním skalpu outsidera, když senzačně lapil šanci Šejdajeva při převaze domácích borců v závěru druhé půle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Pavlenka během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

„Dával míč sice pod sebe, ale nevystřelil moc daleko ode mě, takže jsem se k balónu stačil dostat," vracel se s odstupem Pavlenka k okamžiku, kdy udržel vedení a tím i tříbodový zisk.

V elitním výběru národního mužstva debutoval minulý rok na podzim v přípravném utkání proti Dánsku. Šanci dostal rovněž při červnové přípravě v Belgii, kdy po poločase střídal zraněného Tomáše Vaclíka. Právě jemu kryl při všech ostatních reprezentačních srazech záda.

Jenže borci patřícímu Basileji předešlý kvalifikační duel v Severním Irsku nevyšel. A neboť byla bitva o světový šampionát z českého pohledu vyřešená, rozhodl se trenér Jarolím poslat v Ázerbájdžánu mezi tyče Pavlenku.

„Neměl jsem mnoho práce, ale přesně takový vývoj jsem očekával. Bylo jasné, že domácí budou hrát na brejky a z jejich strany půjde o čekání na jednu šanci. Ale na podobný scénář utkání jsem zvyklý z působení ve Slavii. Při loňském tažení za titulem jsem většinou rovněž čelil jediné tutovce protivníka za devadesát minut. A musel ji chytit," vracel se Pavlenka ke štaci v pražském klubu, odkud v létě zamířil do Brém.

V bundesligovém klubu si vybojoval post jedničky. Naskočil do všech sedmi duelů nejvyšší soutěže, v posledních dvou před reprezentační pauzou udržel čisté konto. „Cítil jsem se v pohodě. Byl jsem klidný. V Brémách chytám stabilně a rozpoložení z klubu jsem si dovezl na sraz národního týmu, byť mě pochopitelně štve, že se nepohybujeme s Werderem výše v tabulce," připomínal Pavlenka, že až do dalekého Ázerbájdžánu si musel pro první soutěžní výhru, neboť triumf nad třetiligovým Würzburgerem Kickers v Německém poháru považoval v srpnu za samozřejmost.

Zatímco nervozita Pavlenkovi v Baku kolena nepodlamovala, musel se vypořádat s nečekaným zádrhelem. „Asi po čtvrt hodině mi odešel hlas, protože jsem byl trošku nachlazený. Dirigovat v takovém stavu obranu nebylo nic snadného," přiznával borec, jenž málem chytil i penaltu Ismajlova v 55. minutě. „Čekal jsem moc dlouho a nedosáhl na ni. Nebylo nic příjemného inkasovat z vymyšlené penalty vyrovnávací gól," lamentoval.

Nicméně po trefě bývalého slávistického spoluhráče Baráka měl osud duelu v rukou Pavlenka. A ukázal se ve skvělém světle. Udrží mu skvostný zákrok místo mezi tyčemi i do budoucnosti? „Byl bych samozřejmě rád. Ale je jen na trenérovi, koho bude do branky nasazovat," krčil Pavlenka rameny při vidině nedělní bitvy se San Marinem v Plzni.

Reklama

Související témata: