Hlavní obsah

Bednář: Chtěl bych českým fanouškům ukázat, že něco umím

Premiérovou pozvánku do fotbalové reprezentace dostal před přípravným utkáním se Srbskem útočník Roman Bednář. Urostlý forvard lituje odchodu kamarád Skácela z týmu Hearts a před svou reprezentační premiérou v rozhovoru pro deník Právo přiznal, že myslí i na zisk mistrovského titulu.

Článek

Hearts i v nové sezóně najeli na vítěznou vlnu. A vám to vyneslo poprvé pozvánku do reprezentačního áčka.

Jen mě mrzí ta poslední domácí remíza s Falkirkem. Šancí jsme měli hodně, já sám minimálně dvě. Bohužel jsme nedali gól. Ale pořád vedeme tabulku. Teď nás v sobotu čekají Rangers s Liborem Sionkem, to bude taky hodně těžké.

Je v silách Hearts vyhrát v nové sezóně skotskou ligu?

Musíme mít ty nejvyšší cíle. Jinak by to bylo špatné. Dřív se zbytek ligy hecoval hlavně na Celtic a Rangers, teď už k nim patříme i my. Musíme se s tím naučit žít a porvat se o titul. Liga je vyrovnaná, musíme tomu věřit.

Jak moc vám chybí Rudolf Skácel, který po problémech s vedením klubu přestoupil do Southamptonu?

Rudova absence je samozřejmě znát. Když dá levý záložník za sezónu sedmnáct branek a na dalších patnáct nebo dvacet nahraje, je to skoro čtyřicet gólů, které nám budou chybět. Na Rudyho postu teď nastupuje hráč, který byl čtyři měsíce zraněn, ale postupně se dostává do formy.

Chybí Skácel i jako parťák?

To je jasné, s Rudym a Michalem Pospíšilem jsme si na sebe zvykli. Holt šel jinou cestou. Southampton nezačal špatně a věřím, že se tam prosadí. Asi se bude rozjíždět pomaleji, protože tam přišel na poslední chvíli.

Jaké plány vám před sezónou vytkl majitel klubu Romanov?

Vyhrát ligu a postoupit do Ligy mistrů, což se trošku zkomplikovalo...

Doma jste s AEK Atény prohráli 1:2. Můžete to ještě zlomit?

Zbytečně jsme v samém závěru ztratili vedení. Určitě se nesložíme, ale bude hodně těžké postoupit. Ale možná se nám do sestavy po zranění vrátí záložník Paul Hartley, takže zase budeme o něco silnější.

V minulé sezóně byla ve vašem klubu řada problémů. Musel odejít trenér, neustále přicházeli noví hráči. Už se situace stabilizovala?

Je to lepší. Tehdy nás bylo v šatně asi čtyřicet, skoro si nebylo kam sednout. Kromě toho do nás pořád šily noviny. Dřív to bylo jen o Celtiku a Rangers, teď museli novináři jezdit i do Edinburghu a asi z toho byli nešťastní... Ale pomohl nám kapitán Steven Pressley. Říkal, ať nečteme noviny, protože nás chtěli nějak rozhodit. Zašel za vedením, v klidu s nimi probral situaci a zase všechno perfektně šlape. Jsme skvělá parta.

Během letní pauzy se mužstvo moc neposílilo. Není to na škodu?

Většina z nás čekala, že kvůli boji o Ligu mistrů koupí nějakou hvězdu. Ale nikdo takový nepřišel. Alespoň že skoro celý kádr zůstal pohromadě. Asi nám pan Romanov věří.

V nové sezóně se vám na hrotu daří s Michalem Pospíšilem. Jste rád, že na rozdíl od minulé sezóny hrajete oba?

Je to fantazie, bezvadně si vyhovíme. Litevský útočník Jankauskas se zranil a začal hrát Michal. Moc nám to klape. My už jsme spolu chtěli nastupovat minulou sezónu, ale pořád bylo něco proti nám. Nejdřív byl zraněn on, pak já. Hráli jsme takhle snad jen dvakrát.

Jak máte rozdělené role?

Oba dost běháme, dobře se vzájemně doplňujeme. Já víc chodím do hlavičkových soubojů.

Těšil jste se do reprezentace?

Moc. Akorát jsem byl trochu nervózní, protože tady skoro nikoho neznám. Ani jsem pořádně nemohl v noci usnout. Vlastně znám jen Marka Kuliče. V Boleslavi jsme spolu byli asi tři měsíce, než jsem odešel do Skotska. Je to fajn kluk, moc jsem se na něj těšil.

Cítíte před premiérou proti Srbsku trému?

Chtěl bych českým fanouškům ukázat, že něco umím. Snad to vyjde, ze zápasu trochu nervózní jsem. Moc rád bych si zahrál.

Reklama