Hlavní obsah

Zápotočný přijel načerpat sebevědomí

PRAHA

Nadšení z Tomáše Zápotočného při tréninku fotbalové reprezentace před přípravným utkáním se Srbskem doslova sálalo. Obránce mistrovského Liberce rozdával úsměvy na všechny strany, na hřišti však makal na sto procent.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Zápotočný (vlevo) a Roman Bednář.

Článek

"Přijel jsem s respektem a pokorou," prohlásil borec, který má na kontě jen neoficiální start za rezervní tým v Turecku. "Věřím, že se na hřiště dostanu. Nehraje pro mě roli, jestli odehraji poločas, deset minut nebo pouze jedinou. Jsem šťastný, že mohu být v týmu s takovými borci," vyprávěl pětadvacetiletý zadák Liberce.

Vypadal až trošku ustrašeně, když míjel Nedvěda, Ujfalušiho a další stabilní opory české reprezentace.

Žádný frajírek

"Mám z kluků respekt. Nejsem žádný frajírek. Pro mě jsou Pavel Nedvěd nebo Tomáš Ujfaluši hvězdy. Věřím, že mi pomůžou. Já jsem takový střízlík. Pokud dostanu šanci, chci ukázat, že jsem v národním týmu zaslouženě. Beru to především jako další šanci, jak načerpat sebevědomí."

Nominaci do nově se formujícího týmu pro kvalifikaci mistrovství Evropy mu vynesla dlouhodobě stabilní výkonnost. První pozvánka přišla v únoru pro přípravu v Turecku. "Reprezentaci sleduji velmi pozorně a obrana hraje dlouhou dobu ve stabilním složení a je těžké se do základu prosadit. Ale já přijel hlavně, abych poznal kluky a nasál atmosféru. Tohle je totiž něco úplně jiného než v lize. A já to chci okusit," říkal Zápotočný.

Diametrální rozdíl oproti lize

Během prvního srazu poznal diametrální rozdíl ve srovnání s přípravou na ligové zápasy. Při soustředění před bojem se Srbskem se v názoru jen utvrdil. "V reprezentaci je to o hodně jiné. Také na tréninku je všechno ve velké rychlosti. Je to neuvěřitelné, nemáte na nic čas, nutí vás to pracovat ještě více. Když jsem přijel na Turecko, tak jsem si říkal, jestli vůbec umím fotbal," rozplýval se Zápotočný.

I přes všechen respekt a úctu ke slavnějším kolegům věří, že alespoň na chviličku do hry naskočí a první oficiální reprezentační utkání si tak připíše. Tlaku, jemuž by byl na postu reprezentačního stopera vystavěn, se nebojí. "Před rokem jsem se stal v Liberci kapitánem, a to mi pomohlo. I tam jsem si zvyknul, že jsem pod hodně velkým drobnohledem. Od té doby jdou moje výkony pořád nahoru, alespoň se o to snažím. Těžím z výborné hry celého libereckého týmu."

Reklama