Hlavní obsah

Nejdřív ho napadl Kolář, pak ale pro katarskou misi povolal Frýdka. Co jsem mohl dělat? ptal se po omluvenkách Jarolím

Praha
Aktualizováno

„Co mohu dělat?“ krčil rameny reprezentační kouč Karel Jarolím, když mu před misí do Kataru dorazily hned dvě omluvy naráz. Vydrova pro zranění, Dočkalova z rodinných důvodů. Tím ale trable nekončily, protože plzeňský Řezník dorazil na pražský sraz zraněný, a dodatečně povolaný slávista Zmrhal rovněž. „Uvidíme, jak ti dva na tom budou, dost možná, že večer budeme shánět další hráče,“ žil trenér v nejistotě, protože netušil, s jakým výběrem nakonec do Kataru k přípravným zápasům s Islandem a tamní reprezentací v úterý poletí. A skutečně. Ve večerních hodinách byli místo Řezníka a Zmrhala dodatečně povoláni olomoucký Šimon Falta a vůbec poprvé Vladimír Coufal z Liberce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek se po čase vrátil do základní sestavy Sparty Praha i do české reprezentace.

Článek

Stačily komplikace, které ho už potkaly a dodatečné korektury, jež musel Jarolím v původní nominaci udělat. Do svého výběru povolal ještě Josefa Šurala a Martina Frýdka ze Sparty, k nim přidal Jaromíra Zmrhala ze Slavie, Davida Housku z Olomouce a navrch ještě Jana  Klimenta z Bröndby Kodaň a Stefana Simiče z italského Crotone.

„Ještě dopoledne mě volali ze sekretariátu bosenského fotbalového svazu a chtěli, abych si vybral Bosnu jako zemi, kterou chci reprezentovat. Mou první volbou však byla Česká republika, kde jsem se narodil a kterou jsem reprezentoval od mládežnických výběrů," potvrzoval mladý legionář z italské Serie A Stefan Simič, že český národní tým pro něho představoval a představuje první volbu.

„Je to stoper se vším všudy, který se umí na tomto místě sestavy i chovat. Ne nadarmo si vybojoval stále místo v Crotone," potvrzoval trenér Jarolím, že nad Simičovým dodatečným povoláním neváhal.

Šural ho svými výkony umocněnými střeleckou produktivitou rovněž přesvědčil, Houska si řekl o místo tím, že i díky němu se Olomouc drží v liggové tabulce na druhé příčce, zato tahy s nominací Klimenta, Zmrhala a Frýdka musel kouč zdůvodňovat.

„Kliment si o ni řekl výkony v klubu. V reprezentaci už navíc byl, ale pořádnou šanci ještě nedostal. Teď mu ji v jednom ze zápasů nabídneme a doufám, že ji využije. Zmrhal ve Slavii sice pravidelně nenastupuje, ale kdykoli jsme ho povolali, nikdy nás nezklamal. Navíc nám půjde o to, abychom v Kataru reprezentační kádr stabilizovali," připomínal hlavní cíl katarské mise.

I Martina Frýdka na ni bere, i když ve Spartě půldruhého měsíce nehrál a nastoupil až v neděli v ligovém střetnutí ve Zlíně.

„Možná je to překvapení, proto přiznávám, že jsem dlouho váhal a zvažoval všechny možnosti. Napadl mě třeba i Daniel Kolář, který je pro Plzeň hodně důležitým hráčem. To by však byla otázka osobního jednání, navíc nevím, jestli by měl o reprezentaci zájem," nechal Jarolím nahlédnout do svých úvah.

„Vzhledem k situaci mně vyšel Frýdek, kterého jsem nakonec povolal. Ze Spartu už jeden zápas odehrál, v reprezentaci je vyzkoušený, navíc je použitelný na vícero místech sestavy," snášel trenér své argumenty.

„Rozhodoval jsem se podle nejlepšího přesvědčení, agenti na mě žádný kontakt nemají," ohrazoval se Jarolím předem proti případnému podezření, že se Frýdkovo povolání narodilo na základě protekce nebo tlaku zvenčí.

Do Kataru se vydá česká reprezentace v úterý ráno z ruzyňského letiště, v dějišti MS 2022 se ve středu nejprve střetne s Islandem (15.45) , a v sobotu s domácím národním celkem (17.30). Oba zápasy bude vysílat ČT Sport.

Reklama