Hlavní obsah

Česko - San Marino 3:1Trápení trvalo přes hodinu, pak Lvíčata outsidera zlomila

Ústí nad Labem

Parádních osm minut v průběhu druhé půle zajistilo české fotbalové reprezentaci do 21 let první vítězství v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2019. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky v sobotu porazili v Ústí nad Labem San Marino 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Tomáš Zajíc střílí úvodní gól v utkání kvalifikace ME 2019 hráčů do 21 let proti San Marinu.

Článek
Fotogalerie

Celá první půle byla zcela jednoznačně v režii českých mladíků. Drželi míč a soupeře pustili do blízkosti brankáře Staňka až v závěru poločasu, nicméně ke střele se výběr San Marina tvořený jen studenty nebo amatéry nedostal.

Svěřenci trenéra Lavičky hrozili hlavně střelami zpoza velkého vápna. Když pálil po jedenácti minutách Provod, brankář De Angelis balón vyškrábnul na roh. Když následně po centru Řezáče zakončoval tísněný Zajíc, znovu byl králem momentu brankář San Marina, stejně jako když vzápětí hlavičkoval po standardní situaci znovu Zajíc.

Čeští borci měli vskutku drtivou převahu, ovšem v jejich hře chyběl jakýkoliv moment překvapení, individuální dovednost znamenající přečíslení. Nikdo z Lavičkových svěřenců prostě nebyl schopen vytvořit nic převratného, a tak hosté odolávali. I proto, že Mihálikovu ránu znovu vyrazil De Angelis a střela Trubače pár vteřin před poločasem šla do tyče.

Po obrátce český výběr pokračoval ve vytrvalém tlaku, ale dlouhé minuty nebyl schopen překonat brankáře hostí. Po centru Provoda z levé strany totiž Mihálik hlavičkoval zcela nekrytý z malého vápna nad branku, střelu Vaníčka zase De Angelis vyrazil a zlikvidoval i další nebezpečné pokusy.

Až po třiašedesáti minutách hry Češi houževnatého soupeře zlomili: Vaníčkovu ránu sice ještě dokázal De Angelis vyrazit, ale proti dorážejícímu Zajícovi už byl bezmocný.

Následně Takács hlavičkoval do břevna a De Angelis skvostně zneškodnil střelecké pokusy Kulhánka i Zajíce, ovšem když zpoza velkého vápna pálil Sáček, zastavila balón až síť v brance San Marina a domácí výběr získal klid.

Při dvoubrankovém náskoku a nulových ofenzivních schopnostech hostí totiž byly zbývající minuty jen otázkou navýšení skóre. Po parádně naservírovaném míči od Mihálika se o třetí trefu postaral Zajíc, jenže v nastavených vteřinách hosté juchali. Tříbodový triumf českého týmu sice nezhatili, jenže D´Addario dokázal po standardní situaci vstřelit první gól San Marina v pátém kvalifikačním utkání!

Kvalifikace ME 2019 hráčů do 21 let - 1. skupina:
Česko - San Marino 3:1 (0:0)
Branky: 63. a 76. Zajíc, 71. Sáček - 90.+2 D´Addario. Rozhodčí: Vilkov (Rus.). ŽK: Censoni, Battistini, Gatti, Tamagnini, Della Valle, D'Addario. Diváci: 1473.
Česko: Staněk - Řezáč, Bačo, Král, Provod - Kulhánek - Trubač (46. Knejzlík), Sáček (76. Kratochvíl), Mihálik, Vaníček (67. Takács) - Zajíc. Trenér Vítězslav Lavička.
San Marino: De Angelis - D´Addario, Censoni, Casadei, Grandoni - Battistini (56. Vultaggio) - Mularoni, Lunadei, Tamagnini (90. Venerucci), Tomassini - Gatti (76. Della Valle). Trenér Fabrizio Costantini.
Tabulka:
1.Chorvatsko440015:212
2.Řecko440014:112
3.Bělorusko52126:67
4.Česko31115:74
5.Moldavsko51044:133
6.San Marino50051:160

Reklama

Související témata: