Hlavní obsah

Vstup do kvalifikací čeští fotbalisté vcelku zvládají

Karel FeltPrávo

Sobotním utkáním s Walesem v Teplicích vstoupí česká fotbalová reprezentace do kvalifikace mistrovství Evropy 2008. Po rozdělení republiky tak otevře samostatně sedmý kvalifikační cyklus. Třikrát dosud hrála o postup na EURO a třikrát o účast na MS. Zatímco na kontinentální šampionáty postupuje bez problémů, na světový se prodrala loni z baráže poprvé.

Článek

"Vstup do kvalifikace je nesmírně důležitý. Mužstvo dokáže uklidnit a dodat mu sebevědomí nebo vytvoří nervózní ovzduší, které se pak kolikrát těžko a dlouho mění k lepšímu. Vzhledem k obtížnosti naší skupiny a vyrovnanosti kvarteta mužstev za Německem bude dvojzápas doma s Walesem a v Bratislavě se Slováky velice důležitý. Tím čtvrtým týmem jsou Irové a podcenit nelze ani Kypr a San Marino. Ti mohou krást rozhodující body. Úvodní dvě utkání proto hodně napovědí o tom, jaké budou další šance týmů bez ohledu na to, že kvalifikace je velice dlouhá," tvrdí Marek Jankulovski.

Řečeno jinými slovy: šest bodů by bylo velice nadějným základem. Jeden bod, nebo dokonce nula na kontě by prakticky zavřely postupové dveře dřív, než by se za ně český tým pořádně podíval.

Úvody dosavadních kvalifikačních cyklů český tým až na jednu výjimku zvládal, ať to bylo pod Dušanem Uhrinem, Jozefem Chovancem nebo Karlem Brücknerem. Horší už to bylo s druhými zápasy. Podívejme se na první dvě utkání zmíněných šesti kvalifikačních cyklů...

EURO 1996

V úvodním utkání český tým doma porazil Maltu 6:1, ale ve druhém duelu kvalifikace remizoval na tomto ostrově 0:0. Tato kvalifikace byla vůbec strastiplná. Uhrinův výběr šokoval prohrou 0:1 v Lucembursku, ale po bodu uhrál v Nizozemsku a Norsku. Oba tyto soupeře doma v závěru porazil a postoupil. Nakonec z toho byl dosavadní největší úspěch samostatného českého fotbalu - stříbrné medaile z ME v Anglii.

MS 1998

Znovu se začínalo s Maltou, tentokrát výhrou 6:0. Druhým soupeřem byli Španělé, kteří si odvezli z Prahy bod za remízu 0:0. Kvalifikace se celkově nepovedla. Česko prohrálo oba zápasy s Jugoslávií a neuspělo ani ve Španělsku, takže skončilo před branami šampionátu.

EURO 2000

Nejúspěšnější kvalifikace v historii českého fotbalu. Z mlhy na Faerských ostrovech přivezl Chovancův tým výhru 1:0 a ve druhém utkání zvítězil v Bosně a Hercegovině 3:1. V této kvalifikaci vyhráli Češi všechny zápasy, což se předtím a zatím ani potom žádnému našemu celku nepovedlo. Dvakrát odešli poraženi i Skotové. Chovanec tehdy objevil pro národní tým Jana Kollera. Bohužel na samotném ME Češi po prohrách s Nizozemskem 0:1 a Francií 1:2 neuspěli.

MS 2002

Úvod jako z pohádky. Tým na začátku vyhrál v Bulharsku 1:0 a doma následně rozstřílel Kypr 4:0. Později dokázal zvítězit 1:0 v Severním Irsku a Chovanec se stal jediným koučem, který vyhrál v kvalifikacích na britských ostrovech. Bohužel remíza 0:0 na Kypru a prohra v Dánsku zavřely Čechům přímý postup. Ten definitivně ztratili dvěma prohrami 0:1 v baráži s Belgií.

EURO 2004

Na úvod kvalifikace Brücknerův tým doslova z bahna vylovil výhru 2:0 v Moldavsku a doma stejným poměrem porazil Bělorusko. V druhou nejúspěšnější kvalifikaci jeho cestu proměnil fakt, že body ztratil jen remízou 1:1 v Nizozemsku.

Jinak všechno vyhrál. V té době hráli Češi nejlepší fotbal v Evropě. Na ME postoupili až do semifinále, v němž nešťastně prohráli s Řeckem 0:1.

MS 2006

Češi poprvé v kvalifikacích prohráli úvodní zápas, a to v Nizozemsku 0:2. Pošramocené sebevědomí napravila hubená výhra z pokutového kopu doma s Rumuny 1:0. S Nizozemskem však prohráli 0:2 i doma a stejným poměrem podlehli Rumunům na jejich trávníku. Výhry 8:1 nad Andorrou a 6:1 nad Makedonií jen vylepšily skóre.

Ve skupině naši skončili druzí s odřenými zády po výhře ve Finsku 3:0. V baráži, na niž se do týmu vrátil Nedvěd, dvakrát porazili Nory 1:0. Česko tak poprvé postoupilo na MS. Vysněný šampionát v Německu zahájil tým výhrou 3:0 nad USA, ale pak prohrál s Ghanou a pozdějšími mistry světa Italy vždy 0:2 a jel s ostudou domů.

EURO 2008

Na úvod dvojzápas 2. září v Teplicích Česko-Wales a 6. září v Bratislavě Slovensko-Česko. Jaký bude vstup do sedmého kvalifikačního cyklu, se teprve dozvíme...

Reklama