Hlavní obsah

Fotbalisty na srazu čeká také volba kapitána

PRAHA

Reprezentační tým českých fotbalistů pondělním srazem v Praze zahájil své tažení za startem na evropském šampionátu v roce 2008. Do úvodních kvalifikačních bojů s Walesem a na Slovensku vyrukuje se dvěma úplnými nováčky - mladoboleslavským záložníkem Markem Matějovským, který nahradil zraněného středopolaře Hamburku Davida Jarolíma, a jabloneckým útočníkem Davidem Lafatou.

Článek

Oba zástupce české ligy v pondělí kouč Karel Brückner dodatečně povolal k týmu, v němž nyní figuruje 21 hráčů.

"Oba hráči dlouhodobě prokazují svoje kvality," řekl Brückner k povolání Matějovského a Lafaty. "Není to o tom, že bych najednou upřednostňoval českou ligu. Ale česká liga nám v současné době nabízí při výběru určitých typů hráčů prostě víc alternativ než zahraniční soutěže," uvedl trenér.

Ještě než Češi vstoupí do nového kvalifikačního cyklu, musí rozhodnout o tom, kdo je do zápasů povede v roli kapitána. Podle Brücknera by o tom vedení týmu společně s "radou starších" hráčů mělo rozhodnout už v pondělí, nebo v úterý.

Brückner zasahovat nebude

"Osobně v tom žádný problém nevidím. Uvidíme, jestli se zvolí nový kapitán, nebo se hráči rozhodnou pro ty lídry, které tam už měli v minulosti. Zase do toho tolik zasahovat nebudu, ale budu k tomu mít co říct," uvedl na dnešní tiskové konferenci Brückner.

Dosavadním šéfem týmu byl záložník Tomáš Galásek, který ale na funkci nijak nelpí. "Kapitánem by měl být někdo, kdo bude hrát za dva roky na mistrovství Evropy. A já to zaručit nemůžu," řekl dnes novinářům třiatřicetiletý Galásek. Jeho někdejší zástupce Pavel Nedvěd už s reprezentační kariérou skončil stejně jako další zkušený záložník Karel Poborský.

Novými adepty na reprezentačního kapitána by mohli být gólman Petr Čech, obránce Tomáš Ujfaluši, záložník Tomáš Rosický a útočník Jan Koller. V zákulisí se největší šance dávají Ujfalušimu a Rosickému, ani jeden z nich se ale k pásce nehrne. "Pro mě zůstává kapitánem pořád Tomáš Galásek," prohlásil Ujfaluši. "O těchto věcech se budu bavit nejprve se spoluhráči, v tuhle chvíli je to bezpředmětné," uvedl Rosický, který si v sobotu odbyl ligovou premiéru v dresu Arsenalu v duelu proti Manchesteru City.

Až na Lafatu dorazili všichni včas

Všichni nominovaní reprezentanti s výjimkou dodatečně povolaného Lafaty dorazili na sraz do hotelu Praha včas, jako poslední přijela na tradiční oběd monacká dvojice Jaroslav Plašil - Jan Koller. Potkali se i s druhým reprezentačním novicem Matějovským, který musel narychlo měnit plány.

"Chystal jsem se normálně na trénink s Mladou Boleslaví, když jsem se dozvěděl o tom, že se mám připojit v Praze k nároďáku. Bylo to hodně hektické, měl jsem spoustu telefonátů. A teď jsem dost nervózní," líčil houfu novinářů Matějovský.

Reprezentanty čekal od 17:00 úvodní trénink na pražském Strahově, který měl stihnout i Lafata. Přípravu vynechal bek Martin Jiránek, který si stěžoval na bolesti kolena a odjel do nemocnice na vyšetření. Naplno mohl naopak trénovat gólman londýnské Chelsea Petr Čech, který je po červnové operaci ramen už téměř úplně fit, bez potíží odchytal i nedělní zápas proti Blackburnu. "Jsem v naprostém pořádku, v neděli jsem poprvé po 15 měsících mohl jít do zápasu bez utišujících injekcí," pochvaloval si Čech, který v neděli udržel další nulu.

Ztráty si nemůžou dovolit

Čeští fotbalisté si uvědomují, že na startu kvalifikace si nesmějí dovolit žádné výrazné ztráty. Ale souboje s Walesem a na Slovensku budou hned na prahu nového cyklu těžkými prověrkami. "Začátek kvalifikace je pokaždé hodně důležitý," řekl Rosický. Gólman Čech se netají vysokými ambicemi. "Rádi bychom získali šest bodů, nechceme klopýtnout," přál si.

Pro národní tým ale poslední rozpačité výkony zůstávají varováním. Češi prohráli už tři zápasy za sebou: nejprve na světovém šampionátu v Německu podlehli Ghaně a Itálii, což je stálo postup ze skupiny, a před dvěma týdny pak v generálce před kvalifikací prohráli i 1:3 se Srbskem, což rozladilo i Brücknera.

"To byl exces, hlavně výkon v obraně. To se snad už nebude opakovat," doufal Brückner, který si hodně slibuje od možnosti delší doby společného tréninku. "Za týden se toho dá udělat celkem dost, docela na to spoléhám," uvedl Brückner, který bude pracovat hlavně na zlepšení obranné činnosti.

Možná přeskupí obranu

Podle všeho není vyloučeno, že Brückner dlouhé měsíce stabilizovanou obrannou čtveřici přeskupí. Při neúčasti zraněného Zdeňka Grygery se možná na místo pravého beka posune Ujfaluši, který na kraji defenzivní linie nastupuje i ve Fiorentině. Stopery by pak mohli hrát Radoslav Kováč s Davidem Rozehnalem a vlevo by zřejmě zůstal Marek Jankulovski, ale ten v AC Milán stále prakticky nehraje. "Varianta s přesunutím Ujfalušiho je ale jen jedna z několika možností, alternativ tam máme víc," podotkl Brückner.

Češi vstoupí do kvalifikace v sobotu 2. září v Teplicích duelem s Walesem, o čtyři dny později reprezentace nastoupí v Bratislavě proti Slovensku.

Reklama