Hlavní obsah

Výhra je povinná, další góly budou navíc

PRAHA

Především povinná výhra a tři body jsou cílem české fotbalové reprezentace ve středečním utkání 3. kvalifikační skupiny o postup na ME. Moldavsko dostalo zatím v kvalifikaci pokaždé jen dvě branky. Olomoucký večer by tuto bilanci měl podle očekávání změnit.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Čeští fotbalisté mají kvalifikaci na ME dobře rozehranou (na snímku MiIan Baroš - vpravo - při utkání s Rakouskem).

Článek

"Musíme je dostat pod tlak a pak budou mít starosti. Samozřejmě soupeře nepodceníme, ale nepřipouštíme si jiný výsledek, než vítězství. Mužstvo je ofenzivně naladěné, takže budeme chtít nastřílet i nějaké góly," slíbil den před utkáním kapitán mužstva Pavel Nedvěd.

"Bohužel se hraje až na konci sezóny, ale každý z nás má ještě dost sil na to, abychom odehráli naplno devadesát minut a zvítězili. Fanoušci jsou v Olomouci výborní, budeme chtít udělat radost i jim," dodal záložník Juventusu.

Rychle přes střed

Ukázky ze dvou posledních zápasů Moldavska hráčům potvrdily, že hosté vycházejí z velmi dobré obrany, která začíná už v zahuštěném středu hřiště. "Toho jsme si vědomi, proto se budeme snažit hrát náš kombinační fotbal s co nejrychlejším přenesením míče přes střed, abychom se vyhnuli zbytečným kontaktům a dostali ho co nejdříve k šestnáctce soupeře. Důležité bude hrnout se ve více lidech do útoku a zakončení," nabídl svůj recept na soupeře Karel Poborský.

"Naše hra v křídelním prostoru je velmi účinná, ale umíme dobře zakombinovat i ve středu hřiště. Různé varianty budeme využívat podle situace," doplnil Tomáš Rosický. "Prohlédl jsem si dobře oba jejich útočníky. Musíme být vzadu ve střehu, protože oni dokáží po získání míče vyrazit bleskově do brejku," přidal svůj pohled obránce Tomáš Ujfaluši, který se chce doma v Olomouci ukázat v co nejlepším světle.

"Naše mužstvo dokáže takovéto soupeře zatlačit, takže většinu zápasu spíš fandím, ale nesmíme zbytečně inkasovat. To si vzadu pohlídáme," dodal gólman Petr Čech, který je už fit po zranění třísel.

Systém mají zažitý

Kouč Karel Brückner má podle vlastních slov moldavský tým dobře přečtený. "Jsou houževnatí, nepouštějí soupeře moc do šancí a sami ty nabídnuté dokáží zužitkovat. Zatím dostali v každém kvalifikačním utkání dva góly," vypočítal Brückner.

"A třeba Nizozemci byli rádi, že ten vítězný v Moldavsku vstřelili v samém závěru. Herní systém 3 - 5 - 2 mají Moldavané dobře zažitý. Lze očekávat, že se víc spolehnou na hráče, kteří mají dobře zvládnutou defenzivu," konstatoval trenér.

Moldavané bez kapitána

Moldavská reprezentace dorazila do sluncem rozžhavené Olomouce v úterý po poledni, ubytovala se v hotelu Flora, ovšem bez svého kapitána a nejlepšího střelce Sergeje Kleščenka, jehož vyřadil zlomený nos. V podvečer si vyzkoušela kvalitní trávník Androva stadiónu.

"Vítězství nad Rakouskem nás hodně povzbudilo, ale tohle bude úplně jiné utkání. Český tým je velice kvalitní, má ve svém středu mnoho vynikajících individualit. My tu nemáme co ztratit, takže se pokusíme o překvapení. V každém případě se budeme snažit ztížit domácím cestu k předpokládanému vítězství," nastínil záměry svých svěřenců trenér Viktor Pasulko, bývalý vynikající fotbalista.

Jeden nebo dva hroty

Český tým si zatrénoval v úterý v podvečer, kdy opadlo největší vedro. Na středeční dopoledne chystá trenér ještě dolaďovací trénink a na pozdně odpolední předzápasové přípravě oznámí sestavu. K dispozici je i Štěpán Vachoušek, jehož koleno téměř zázračně vyléčil fyzioterapeut Karel Mališ.

"Zatím nejsme rozhodnutí, jakou variantu pro základní sestavu zvolíme. Můžeme hrát na dva klasické hrotové hráče nebo jednoho. Nezáleží ale na počtu útočníku, nýbrž na ofenzivním ladění celého týmu," zdůraznil Brückner.

Předpokládané sestavy
Česko:
Čech - Grygera, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Rosický, Galásek, Nedvěd, Poborský - Šmicer, Koller (Baroš)
Moldavsko:
Hmaruc - Katinsus - Priganjuk, Testimitanu - Olexici, Čebotaru, Kovalenko, Kovalčuk, Boret - Rogačov, Frunza
Zápas začíná ve 20.15 h, přímo vysílá TV Nova

Reklama

Související témata: