Hlavní obsah

Na Čecha v Praze dohlíží fyzioterapeut z Chelsea

PRAHA

Gólman fotbalové reprezentace Petr Čech je v Praze při přípravě na sobotní start kvalifikace o mistrovství Evropy pod bedlivým dohledem svého klubu Chelsea. Čech, který se spoluhráči trénuje v metropoli od pondělí, se v červenci podrobil artroskopické operaci obou ramen a během reprezentačního soustředění se mu věnuje fyzioterapeut londýnského klubu Denis Talbot.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech

Článek

Ten v úterý dorazil do Prahy a zůstane Čechovi nablízku až do sobotního utkání s Walesem.

Vedení Chelsea oficiálně požádalo český tým, zda by se během jeho přípravy nemohl o Čecha starat specialista klubu. Česká strana nic nenamítala, proto Talbot okamžitě nasedl na letadlo a v úterý vyrazil od České republiky. "Je to vlastně i na přání trenéra Mourinha. Chce, abychom i v Praze pokračovali v započatém rehabilitačním procesu," řekl dnes českým novinářům Talbot, který se už zúčastnil dopoledního tréninku na Strahově.

Talbot, vyhlášený fyzioterapeut francouzského původu, od českých kustodů dokonce hned nafasoval reprezentační propriety a v černé šusťákové soupravě s výrazným nápisem Czech republic se i během tréninku stále pohyboval v blízkosti Čecha, který teprve v neděli proti Blackburnu odchytal první utkání po operaci. "Těžko říci, jestli je Petr už stoprocentní, ale během zápasů už každopádně neexistuje žádné riziko," poznamenal Talbot, který do Chelsea přišel před touto sezónou.

Komunikují francouzsky

Dříve pracoval v jednom rehabilitačním středisku ve Francii, kde se staral o špičkové tenisty či ragbisty, v péči měl i atlety. Nyní je ve službách Chelsea a právě s Čechem tráví Talbot nyní hodně času. "Zranění ramen ve fotbale není příliš časté, ale já s tím mám zkušenosti od ragbistů. Proto se to teď hodí i u Petra," líčil Talbot, který s Čechem komunikuje ve francouzštině.

Tu Čech ovládá znamenitě díky působení v Rennes. V Praze tráví Čech s Talbotem hodně času. "Před každým tréninkem a po něm se čtyřicet minut věnujeme speciálním cvikům na posílení svalů kolem ramenních kloubů," popsal náplň svého programu Čech.

"Denis je jeden z těch lidí, kteří se o mě starají i v Chelsea. Proto klub požádal český národní tým, aby za mnou mohl přijet i sem a my mohli pokračovat v zaběhnutém programu. Díky panu Brücknerovi a lidem z reprezentace Denis dostal povolení přijet. Nikdo proti tomu nic nenamítal, což je ale i logické," pochvaloval si Čech po úterním tréninku.

Ihned po jeho skončení se znovu s Talbotem vydal na tradiční necelou hodinu trvající rehabilitační cvičení. "Spolupráce s ním mi pomáhá a věřím, že to tak bude pokračovat. Je tady kvůli tomu, abych byl stoprocentně připravený na zápasy," dodal Čech.

Reklama

Související témata: