Hlavní obsah

Polák už se k vyloučení na MS nechce vracet

PRAHA

Za nešťastným světovým šampionátem, kde byl po zbytečném vyloučení v utkání proti Itálii označen za jednoho z hrobařů českých nadějí, už fotbalový reprezentant Jan Polák udělal tečku. Těžké období je prý definitivně za ním. Novou výzvou je pro Poláka blížící se kvalifikace o mistrovství Evropy, ve které ale nemůže hrát úvodní sobotní zápas s Walesem právě kvůli červené kartě z duelu s Itálií.

Článek

Jakékoli zmínky, které mu připomínají mistrovství světa v Německu, Poláka dráždí. Tvrdí, že hledí jenom dopředu. "O tom mistrovství už nechci mluvit pořád dokola, nechci se k tomu už vůbec vracet. Je to za mnou," prohlásil Polák důrazně na úterním setkání s novináři v dejvickém hotelu Praha.

Po mistrovství se spekulovalo o tom, jestli zkrat proti Itálii záložníkovi Norimberku nezkomplikuje budoucnost v reprezentaci. Gesto trenéra Karla Brücknera je výmluvné: Poláka po mistrovství světa nezatratil, naopak s ním dál počítá jako s jedním ze základních pilířů. "Jasně, že mě to těší," uvedl pětadvacetiletý středopolař, který bude moci nastoupit až proti Slovensku.

Do Prahy na reprezentační sraz přijel v pondělí ve skvělé náladě. Norimberk totiž v bundeslize válí, po třech kolech vede soutěž, nedostal gól a v sobotu si připsal na své konto cennou bezbrankovou remízu z hřiště úřadujícího šampiona Bayernu Mnichov. "Tým zůstal pohromadě a ještě se to v létě vhodně doplnilo. Hlavně teď dobře bráníme. Snad si tu pohodu přeneseme i do kvalifikace," řekl Polák s odkazem na nového spoluhráče Tomáše Galáska, který do bavorského klubu přišel v létě z Ajaxu Amsterodam.

Původně se nechtěli bít o záchanu

"Galas nám moc pomáhá, ten klid na hřišti z něj přímo vyzařuje. Něco podobného jsme potřebovali," uvedl Polák. V národním týmu si s Galáskem konkurují ve středu zálohy, ale v klubu mají odlišné úkoly. Zatímco Galásek jako defenzivní štít v záloze zastavuje útoky soupeřů, jeho mladší parťák má více ofenzivních úkolů. "Šlape nám to," pochvaloval si Polák.

Norimberk sice nyní vládne vládne německé lize, ale vedení má skromnější cíle. Také Polák mluví podobně. "Musíme být opatrní. Dobrý začátek je sice důležitý, ale klub už před sezónou vyhlásil, že chce umístění od devátého do dvanáctého místa. Hlavně nechceme mít starosti se záchranou," řekl.

Bývalý hráč Brna a Liberce věří, že i reprezentace dobře vykročí do sezony. I když český tým podle něj čeká složité období. "Skončili Pavel Nedvěd s Karlem Poborský, to jsou velké ztráty. Navíc je dlouho zraněný Vláďa Šmicer. Ale my teď musíme udělat všechno pro to, abychom je nahradili, musíme se s tím prát. Třeba to nebude hned úplně ideální, ale nesmíme ztrácet moc času," řekl Polák. Ztráty hned na startu kvalifikace by prý byly nepříjemné. "Ale čekají nás hodně nepříjemní soupeři," dodal.

Sobotní bitva s Walesem v Teplicích se jej kvůli disciplinárnímu trestu netýká, o následný zápas v Bratislavě by ale přišel nerad. I kvůli tomu, že ve slovenské reprezentaci působí jeho kamarádi a spoluhráči z Norimberku Marek Mintál s Robertem Vittekem. "Vittek ale podle mě zápas kvůli zranění ještě nestihne, Mintál zase dlouho nehrál, takže mu asi bude chvíli trvat, než se do toho zase dostane," mínil Polák.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články