Hlavní obsah

Rosickému dala kapitánskou pásku rada starších

Karel Felt, Radek MalinaSport.czPrávo

Tomáše Rosického zvolila v úterý večer rada služebně starších hráčů v reprezentaci kapitánem českého národního fotbalového týmu. Záložník Arsenalu oslaví začátkem října šestadvacáté narozeniny a je jedním z nejmladších kapitánů reprezentačního týmu. Páska však pro něj není ničím novým. Rok tuto funkci vykonával v Dortmundu a třikrát ji dostal v průběhu utkání národního mužstva.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Rosický je novým kapitánem fotbalové reprezentace.

Článek

K volbě došlo v úterý po večeři v hotelu Praha. "Nešlo o volbu, že by někdo o něčem hlasoval, ale o diskusi, v níž se hovořilo nejprve o Tomáši Rosickém, Petrovi Čechovi, Markovi Jankulovském a mně," prozradil Tomáš Ujfaluši.

"Už na začátku řekl Tomáš Galásek, jako vlastně ještě fungující kapitán, že by měl být zvolen někdo mladší, u něhož bude perspektiva nejen tohoto kvalifikačního cyklu, ale i dál. Postupně z toho vzešel Rosa," vysvětlil Ujfaluši, jeden z členů hráčské rady a kandidátů na funkci kapitána.

Správná volba

V radě jsou kromě zmíněné čtveřice a Galáska ještě Jan Koller a Jaromír Blažek. Výběru kapitána byl přítomen i trenér Karel Brückner s asistenty. Manažer reprezentace Vlastimil Košťál už před časem Právu řekl, že by si dovedl Rosického představit jako kapitána a jeho výběr rovněž podporoval.

Otázkou je, jakou dostane nový kapitán pásku. "Po mistrovství Evropy převzal Tomáš Galásek tu Nedvědovu, ale mistrovství světa se nám nepovedlo. Nejspíš ji vyměníme," dodal Ujfaluši, který je zároveň pokladníkem a nového kapitána zkasíruje. Částka prý není malá, dokonce pětimístná.

"Bavili jsme se o obecných věcech a pak o kapitánovi asi hodinu. Ostatním klukům jsme to měli říct na snídani. Nemělo smysl v půl desáté večer ještě obíhat pokoje. Ráno to ale stejně už všichni věděli. Rosa je správná volba. Je ze špičkového klubu, má respekt a ze svého místa v sestavě by měl strhávat mužstvo," řekl Jaromír Blažek.

Jako jeden z kandidátů byl navržen brankář Petr Čech, což ho prý samo o sobě potěšilo. "Postupně si každý řekl k volbě svoje. Padlo jméno Rosického a nakonec jsme se v pohodě shodli na něm," přiznala jednička mezi tyčemi. Podle Čecha je lepší, když volba padla na hráče v poli. "Když se něco během zápasu stane padesát metrů od branky, hráč to má blízko a gólman tam musí běžet. Samozřejmě jsou kapitány i brankáři, ale myslím si, že Rosa je dobrá volba. Slovo kapitána má v kabině váhu a Tomáš je navíc tahoun mužstva," dodal Čech.

Trenér Karel Brückner hráčům do volby nemluvil. "Řekl jsem svůj názor. V podstatě z diskuse vyplynulo, že to má být kapitán z mladší generace. Všichni tři kandidáti jsou osobnostmi týmu. Hráč v poli má větší možnost reagovat," konstatoval kouč.

Starší už nechtěli

"Dospěl jsem k názoru, že moje účast na mistrovství Evropy, o které budeme bojovat, je nejistá. Navrhl jsem proto, aby si zvolili kapitána, který vydrží i do budoucnosti. Stál jsem za volbou Rosického a jeho asistentů. My s Honzou Kollerem už jsme se neucházeli ani o funkci zástupců," řekl odcházející kapitán Tomáš Galásek. Rozhodně prý nezatrpkl... "To určitě ne, sám jsem to navrhl. Reprezentaci jsem vedl po Pavlu Nedvědovi dva roky, mám na co vzpomínat a považuji si za čest, že jsem kapitánskou pásku nosil."

První údajně řekl Rosického jméno Jan Koller. "Tak to nevím. Myslím si, že to nějak vyplynulo z diskuse. A pak jsme se shodli na Rosovi. Všichni tři jsou ale výborní, já už nechtěl ani zástupcování, je řada na mladších, aby to převzali. Zásadní věci stejně řeší rada služebně nejstarších hráčů společně," sdělil dvoumetrový útočník.

Jiránek trénoval

Ve středu už naplno trénoval Martin Jiránek, jehož koleno je v pořádku. Odpolední trénink už byl zavřený, věnovaný nácvikům kombinace a standardních situací. Bez diváků bude i čtvrteční příprava na Strahově. V pátek se mužstvo přesune do Teplic, kde v sobotu večer vstoupí do kvalifikace ME s Walesem.

Vedení reprezentace zatím s mužstvem neprobíralo prémie za případný postup na šampionát. "Až bude co dělit, začneme se o tom bavit. Zatím platí prémie pro kvalifikaci: sto tisíc korun za vítězství a třicet tisíc za remízu bez ohledu na kvalitu soupeře," řekl Právu manažer reprezentace Vlastimil Košťál.

Reklama