Hlavní obsah

Brückner piluje po výbuchu se Srby obranu

Radek MalinaPrávo

Žalostným výkonem se obrana české fotbalové reprezentace prezentovala v generálce na sobotní kvalifikační start s Walesem, když v polovině srpna vyhořela při konfrontaci se Srbskem. Kouč elitního českého výběru si slabinu uvědomuje, ale znepokojení na něm před vypuknutím bojů o Rakousko a Švýcarsko, kde se šampionát v roce 2008 uskuteční, patrné není.

Foto: čtk

Trenér Karel Brückner na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Nebo ho skvěle maskuje. "Nikde není napsané, že když generálka vyjde, zdaří se i premiéra," zahání chmury před blížícím se sobotním teplickým utkáním Karel Brückner.

Velmi dobře si však uvědomuje, že souboj se Srbskem vystavil české defenzívě nelichotivou vizitku. "Pět až šest tréninků rozhodně věnujeme obraně. V té srpnové přípravě se mi někteří hráči nelíbili také individuálně," připouští Brückner, jehož tým v minulosti zvládal defenzívu na výbornou. Jenže za poslední tři zápasy inkasoval sedmkrát!

Hned při úterním tréninku se tak obranná čtveřice potila pod bedlivým dozorem Brücknera. Kvarteto tvořené zprava Ujfalušim, Zápotočným, Rozehnalem a Jankulovským čelilo výpadům Štajnera podporovaného Polákem, Rosickým a Pitákem. Na druhé polovině si pak pohody při nohejbale užíval zbytek týmu včetně Kováče.

Brückner chce reagovat na posty v klubech

Právě ten je přitom jednou z alternací na post stopera, kde oslnil při utkání s Italy na MS. Jenže ve Spartaku Moskva hraje na postu štítového záložníka. Není jedinou výjimkou. Tak třeba reprezentační stopeři: David Rozehnal poslední tři zápasy v pařížském St. Germain hrál jako štítový záložník, Tomáš Ujfaluši dlouho válí ve Fiorentině na pravé straně obrany.

Opakem jsou v národním dresu zavedení krajní obránci: Marek Jankulovski v AC Milán pořádně nehraje, a když už šanci dostane, bývá někdy využíván i jako levý záložník. Martin Jiránek zvládá v moskevském Spartaku skvěle úlohu stopera. "Musíme na tohle reagovat," přemítá Brückner proslulý lpěním na zavedených věcech.

"Úlohy v klubu a reprezentaci jsou diametrálně odlišné," přiznává David Rozehnal. Volba mezi místem pravého obránce zažitým z klubu, či stopera přivádí Tomáše Ujfalušiho do úzkých. "Nevím jestli by to bylo lepší, ale jednodušší asi ano," usměje se.

Koho na stopera

Je pravděpodobné, že Brückner na místa krajních obránců postaví Jankulovského a Ujfalušiho, i když zkušeným mazákům z AC Milán, respektive Fiorentiny poslední test vůbec nevyšel. "Můj výkon proti Srbsku nebyl dobrý. Nějak se to na mě v poslední době sype. Červená karta s Ghanou, pak ta příprava," posteskne si Ujfaluši.

Pod výkon jeho i kamaráda Jankulovského se v srpnu mohla podepsat nízká rozehranost. Italská liga začíná až druhý víkend v září. "Teď už za sebou mám v přípravě dost zápasů," líčí Ujfaluši.

Jeho místo při včerejším tréninku zaujal Zápotočný, ale pravděpodobněji se na post stopera jeví zařazení Martina Jiránka. Ten včera jen vyklusával kvůli zhmožděnému kolenu. Stoper Spartaku však už středeční dva tréninky absolvuje naplno. O místo se popere s Radoslavem Kováčem. "Záleží na trenérovi, pro koho se rozhodne," krčí rameny Jiránek i Kováč shodně.

Reklama