Hlavní obsah

Ve finále NBA vyrovnalo New Jersey sérii na 2:2

EAST RUTHERFORD

Basketbalisté New Jersey vyrovnali stav finálové série NBA na 2:2. Včera totiž vyhráli nad San Antoniem Spurs v duelu s malou úspěšností střelby o bod 77:76. O výhru New Jersey se v závěru zápasu zasloužil čtyřmi proměněnými trestnými hody Jason Kidd.

Foto: ČTK

Kenyon Martin z New Jersey Nets (vlevo) bojuje pod košem celku San Antonio Spurs o míč s Kevinem Willisem v zápase finálové série basketbalové ligy NBA.

Článek

Kidd dal v utkání celkem šestnáct bodů, měl devět asistencí a osm doskočených míčů. Výborný zápas odehrál rovněž Kenyon Martin, který zaznamenal dvacet bodů a dařilo se mu v obraně.

Zcela zaplněná hala Nets propukla po skončení zápasu v nadšený potlesk, protože se diváci dočkali v Continental Airlines Areně vůbec prvního vítězství svého týmu ve finále soutěže.

Ještě žádný tým v historii NBA nevyhrál finále, pokud prohrával v sérii 1:3 na zápasy, a proto měli hráči Nets nůž na krku. Kidd se po nevydařeném třetím utkání rozehrál a byl na palubovce nepřehlédnutelný. Jeho výkon pomohl i Martinovi.

"Museli jsme vyhrát. Dali jsem do toho všechno pod oběma koši," uvedl po utkání Martin. Nets přitom vedli v průběhu utkání už o patnáct bodů, ale příliš zvolnili a soupeř srovnal. "Zase jsme zabrali, byli soustředění a dokázali zvítězit," dodal.

Nets povzbuzoval i Willis

Minutu a dvanáct sekund před koncem proměnil Martin dva trestné hody a dostal Nets do vedení 73:72. Pak přišla chvíle Kidda, který dal zbylé čtyři body domácích z trestných hodů, a to v rozmezí posledních devíti sekund dramatické koncovky.

"Máme za sebou skvělé utkání," radoval se Kidd. "Tohle bylo výborné, ale pátý zápas bude ještě důležitější a napínavější. Kdo vyhraje, získá kontrolu nad sérii," uvažoval Kidd.

Míč hráče ve čtvrtém utkání příliš neposlouchal. Trefit koš bylo jakoby zakleté. Hostující Spurs měli úspěšnost střelby z pole jen 29 procent, třetí nejnižší v historii finále NBA.

New Jersey vedlo už 51:36, ale lavička Spurs zařídila vyrovnání. Náhradníci dostali San Antonio do vedení 57:56 na konci třetí čtvrtiny utkání. Diváci Nets mohutně povzbuzovali, dokonce herec Bruce Willis za pomoci mikrofonu skandoval 'Let's go Nets' a New Jersey nakonec zápas vyhrálo. "Chtělo to pořádné nasazení. Ukázali jsme, že máme vítězné srdce," řekl kouč Nets Byron Scott.

Reklama