Hlavní obsah

Ujfaluši: Fiorentina už se zvedá

Karel FeltPrávo

AC Fiorentina byla jedním z fotbalových klubů, postižených odečtem bodů po italské korupční aféře. Musí v Serii A dohánět ztrátu 19 bodů, z nichž zatím ubrala šest, takže je stále poslední s mínus třinácti body. Český reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši však nevidí situaci svého klubu nijak tragicky...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši při srazu fotbalové reprezentace před přátelským utkáním ve Švédsku.

Článek

"Věděli jsme, že to bude od začátku do konce boj o záchranu. To se potvrzuje. Přece jen jsme si začátek představovali trochu jinak. Tři zápasy jsme prohráli, dva vyhráli, z manka se dalo umazat víc. Ale nejsme v žádné krizi," říkal Ujfaluši.

Mají lepší mužstvo

Podle něj má Fiorentina velmi silný tým. "Řekl bych, že je lepší než v minulé sezóně. A nejen proto, že zůstal kanonýr Luca Toni. Logicky si to potřebovalo sednout, museli jsme se sehrát. Mezitím jsme taky změnili rozestavení ze 4-3-3 na 4-2-1-3, ale zase jsme se vrátili ke klasice. Poslední dva zápasy už byly podle našich představ. V Udine nás sice vychytal gólman a měli jsme i smůlu, ale Catanii jsme zdolali 3:0. Jdeme dobrou cestou, Fiorentina už se zvedá," rozebral situaci Ujfaluši.

Podle něj je znát, že italské lize chybí Juventus. "To je supertým, jeden z nejlepších na světě. Inter Milán to teď má snazší. Chápu fanoušky druholigových klubů. To je prostě svátek, když tam přijede Juventus. Ale oni se s Pavlem Nedvědem hned v příští sezóně vrátí. I po odchodech kvalitních hráčů zůstali silní. Trezeguet, Nedvěd, Del Piero, Camoranesi nebo Buffon, to musí být znát," vypočítal Ujfaluši opory turínského klubu.

O záchranu se nebojí

Trest neminul ani AC Milán, kde hraje Ujfalušiho kolega z reprezentační obrany Marek Jankulovski. "Oni už manko v podstatě smazali a zapojí se do boje o titul. My jsme na tom podobně špatně jako Reggina, jen Lazio se ze ztráty dostává lépe. Ale o záchranu se nebojím. Má být ještě nějaké odvolací stání, ale nemůžeme spoléhat, že nám nějaké body vrátí. Musíme se soustředit na svoje výkony, abychom rychle utekli ze sestupových pozic," zdůraznil Ujfaluši.

Návratem Zdeňka Grygery se Ujfaluši nijak nevzrušuje. "Mně je jedno, jestli zůstanu na pravém okraji, kde jsem si ve Fiorentině zvykl, nebo obranu kouč vrátí do původní podoby a půjdu zase na stopera," konstatoval Ujfaluši a k nadcházejícím soupeřům uvedl: "San Marino nesmíme podcenit a určitě se to nestane. Ten zápas prostě musíme vyhrát. Irové pak budou asi nejtěžším podzimním kvalifikačním soupeřem. To bude o něčem úplně jiném."

Reklama