Hlavní obsah

Velká čínská kalvárie! Fotbalisté neodletí včas, letadlo se polámalo

Praha
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace kvůli technické závadě na letadle neodletí na přípravný turnaj do Číny. Původní odlet byl plánovaný na 14.00. Důvodem je nečekaná závada na palivovém systému připraveného airbusu. Vedení asociace teď urychleně hledá náhradní variantu cesty na turnaj. Podle zákulisních informací vzhledem k řadě souvisejících komplikací národní tým nesjpíš vzlétne nejdříve ve středu ráno, ideálně v 8.00.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Trávník (vlevo) a Michael Lüftner během tréninku fotbalové reprezentace před turnajem v Číně.

Článek

Nastal nečekaný problém. Reprezentanti zatím před dalekou cestou trčí v Praze.

"V dnešních brzkých ranních hodinách jsme obdrželi informaci, že naše letadlo do Číny nemůže kvůli nečekané závadě na palivovém systému vzlétnout. Protože jde o závažný technický problém, který musí řešit speciálně povolaný tým techniků airbusu, doba opravy se může natáhnout až na několik dnů," vysvětluje Martin Malík, předseda FAČR.

"Od momentu, kdy jsme dostali tuto informaci, podnikáme veškeré možné kroky k vyřešení situace. V první řadě jde o nalezení adekvátního letadla namísto původního stroje. Aktuálně se nabízí jedna možná varianta transportu na turnaj, na které pracujeme s maximální snahou, abychom byli schopni odletět do Číny v nejbližším možném termínu," ujišťuje strahovský šéf.

Výprava do Číny byla od začátku složitou operací. Hned první komplikací byl složitý proces při udělování víz do Číny. Pro všechny zúčastněné je třeba nejdřív obdržet zvací dopis, uzávěrka žádostí přitom byla již 20. února. Nyní byla na programu dvanáctihodinová cesta a časový posun sedm hodin.

Cesta byla pečlivě připravená

Manažer národního týmu Jaromír Šeterle náročný přesun sladil po konzultacích s Bořkem Dočkalem, který loni působil právě v Číně a létal za svým chlebodárcem Che-nan Ťien-jie.

„Přípravou cesty jsme se podrobně zabývali, aby byl režim co nejpřirozenější pro organismus hráčů. Chtěli jsme letět už v úterý ráno, ale Bořek nám doporučil, ať start raději posuneme, abychom přiletěli do Číny v ranních hodinách," líčil manažer při oznámení nominace.

„Poletíme tedy přes noc, máme upravenější letadlo, aby hráči měli co největší komfort a mohli se prospat. Zajistili jsme jim i odpovídající jídelníček během cesty. Počítáme, že první den budou unavení, ale první noc se už vyspí v hotelu, což by mělo urychlit aklimatizaci," plánoval Šeterle.

Nyní je ovšem pečlivě připravený harmonogram v prachu. Vedení českého fotbalu řeší základní problém, jak reprezentanty do daleké země vůbec přepravit...

Podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové měl národní celek odcestovat do Číny speciálem soukromé společnosti AirX, která sídlí na Maltě. ČTK řekla, že stroj by měl podle dostupných informací odletět ve středu okolo osmé hodiny ráno.

Úvodní zápas odehrají svěřenci trenéra Karla Jarolíma proti Uruguayi v pátek od 12.35 SEČ, v pondělí je pak čeká duel o umístění s domácím výběrem nebo Walesem.

Reklama

Související témata: