Hlavní obsah

Všichni spát, poručil hned po večeři fotbalistům doktor Krejčí. Dal na rady olympioniků z Pchjongčchangu

Praha

Odklad čínské anabáze fotbalisty nijak nerozházel, v jednom kole ale byli naopak lidé kolem reprezentace. Spekulovali a zjišťovali, co všechno udělat, aby dvanáctihodinový let proběhl co možná nejkomfortněji a hráči neměli po přistání v Nan-ningu problémy s aklimatizací a přivykáním na sedmihodinový časový posun. „Je to komplikované, ale máme jisté zkušenosti od sportovců, kteří se do těchto lokalit přesouvali před nedávnem. Třeba od olympioniků a jejich poznatků z Pchjongčchangu,“ potvrzoval lékař výpravy Petr Krejčí, že se poptával a informoval kde se dalo.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Lékař fotbalové reprezentace Petr Krejčí (vlevo) a vedoucí národního týmu Jaroslav Dudl

Článek
Fotogalerie

I proto hned po dnešní večeři nakázal: „Všichni spát. A kdo nebude moci usnout, dostane prášek, aby se mu snáze usínalo."

Těžko odhadovat, kolik fotbalistům za ním přišlo nebo ještě přijde, pravdou ale je, že příkaz doktora byl pro dobro hráčů.

Už v Praze se přeorientovali na čínský čas

„Snažíme se už v Praze přeorientovat na časový rytmus, který nás čeká v Číně," připomínal Jarolímovým svěřencům Petr Krejčí.

Národní tým měl původně odletět z Prahy už v úterý po obědě. Vše bylo nachystáno a promyšleno tak, aby výprava strávila noc ve vzduchu a po přistání se hned naladila na časový režim v Číně.

Vyšší moc ovšem zasáhla. Na Airbusu objevili technici závadu na palivovém systému, takže letoun maltské společnosti AirX musel podstoupit důkladnou prohlídku.

„Lepší, že se na závadu přišlo ještě před odletem než potom ve vzduchu," kvitoval brankář Tomáš Vaclík, že se fotbalová ekipa nemusela trmácet na ruzyňské letiště, třeba i nasedat do letadla a poté se vracet do smíchovského hotelu.

Jarolím s tréninkem zaimprovizoval

Avízo o problémech přišlo včas, takže trenér Karel Jarolím zaimprovizoval. „Trénink plánovaný původně až do Číny odpadl, takže jsme místo něho volili přípravu v Praze," nedělalo mu problém před cestou na Turnaj čtyř zemí v Nan-ningu změnit plán.

„Chtěli jsme letět do Číny co nejdřív, ale nastaly komplikace, které neovlivníme," zachovával reprezentační kouč stoický klid.

„Možná že bude nakonec prospěšnější, když dorazíme do Číny až ve čtvrtek. Zkušenosti mnohých sportovců totiž potvrzují, že je při takovémto časovém posunu lepší přiletět do cílové destinace těsně před závodem či soutěží než být na místě delší dobu a tam si zvykat na jiný rytmus," zvěstoval reprezentační lékař, co během dne vysondoval a zjistil.

Vaclík tak dlouho nikdy neletěl

„Vzhledem k potřebné adaptaci a regeneraci po dlouhém letu to každopádně komplikace bude, ale náladu v mužstvu to nijak nepoznamenalo. Všichni o nás pečují a maximálně starají, takže nám nic nechybí," přiznával gólman Tomáš Vaclík, že je sám zvědav, jaký dopad na něho bude mít dvanáctihodinový pobyt ve vzduchu.

„Tak dlouho jsem nikdy neletěl. Vždyť já byl nejdál v Kuvajtu a Dubaji. Ale beru si sebou na palubu knížky a filmy, hlavně ale věřím, že pár hodin prospím."

Spát, spát, a zase spát...

„O spánek se budou muset snažit všichni. A nejen v letadle ... Podle nového harmonogramu přiletíme do Nan-ningu někdy kolem půlnoci, takže hned, jak dorazíme na hotel, půjdou všichni hráči dospat ještě alespoň tři čtyři hodiny přímo na místě," recitoval Krejčí ze svých notiček.

„Jestliže budeme v Číně den před prvním zápasem, nebude mít opožděný přílet na hráče a jejich výkony zásadní vliv."

„Taky věřím, že se dají do pořádku už do tréninku, který před utkáním absolvujeme," přitakával trenér.

V Číně se česká fotbalová reprezentace utkání nejprve v pátek s Uruguayí, ve druhém střetnutí nastoupí domácí Čína proti Walesu. V pondělí je pak na programu zápas o třetí místo a poté finále.

Reklama