Hlavní obsah

Fotbalisté v červnu vyrazí na kemp do Rakouska. Utkají se tam s Austrálií a Nigérií

Praha
Aktualizováno

Čeští fotbaloví reprezentanti se na soustředění v Rakousku na přelomu května a června utkají nejprve 1. června s Austrálií a 6. června s Nigérií. Pro oba soupeře budou zápasy přípravou na mistrovství světa v Rusku, kam národní celek nepostoupil. Češi tak mají zápasové termíny pro rok 2018 kompletně zaplněny. Na podzim čekají svěřence Karla Jarolíma duely v Lize národů se Slovenskem a Ukrajinou, přípravné duely odehrají fotbalisté v Rusku a Polsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trénink fotbalové reprezentace v Praze před turnajem v Číně.

Článek

Světový šampionát se národního týmu netýká. Výzvou je však nově založená Liga národů.

„Rakouské soustředění bylo naší jasnou prioritou. Jedná se o vyzkoušené prostředí, které nabízí maximální zázemí pro tréninky i doplňující sportovní přípravu. V letošním roce si pak tuto zemi zvolilo za ideální destinaci množství národních týmů, které se zde budou chystat na světový šampionát. Naším cílem od začátku byly dva duely se silnými soupeři, kteří prověří naši připravenost před podzimními boji v Lize národů," vysvětluje manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

Do Rakouska často směřují za přípravou i české kluby.

„Sídlit budeme v ideálním prostředí zhruba 80 kilometrů od Vídně, naši hostitelé nám od začátku jednání vycházejí maximálně vstříc. Po dlouhé době budeme mít k dispozici dostatečný prostor pro ucelený tréninkový plán, dva zápasy s velmi kvalitními protivníky pak budou samozřejmě pomyslnými vrcholy našeho pobytu," pochvaluje si Šeterle.

Zápasy v Lize národů budou klíčové

Silné soupeře si pochvaluje také předseda Fotbalové asociace ČR, Martin Malík. „Přání realizačního týmu bylo jednoznačné a pochopitelné. Jsem velmi rád, že jednání s australskými i nigerijskými zástupci bylo velmi rychlé, oba týmy projevily o zápas s naší reprezentací velký zájem. Podzimní zápasy v Lize národů budou pro náš tým klíčové a je skvělé, že příprava bude mít takto vysoké sportovní parametry," říká strahovský šéf.

„Obdrželi jsme několik dalších nabídek na sehrání přípravných duelů, ale Austrálie s Nigérií byly od začátku jednání jasnými prioritami. Jedná se o konfrontaci s mimoevropskými celky, které prokazují dlouhodobě velkou kvalitu," potrvzuje jeho slova také generální sekretář Rudolf Řepka.

„Obdrželi jsme několik dalších nabídek na sehrání přípravných duelů, ale Austrálie s Nigérií byly od začátku jednání jasnými prioritami. Jedná se o konfrontaci s mimoevropskými celky, které prokazují dlouhodobě velkou kvalitu. Pevně věřím, že do blízkého Rakouska by na oba zápasy mohlo dorazit také velké množství českých fanoušků," dodává Řepka.

Protinožci přiletí z Turecka

Austrálie se bude na šampionát připravovat v Turecku, odkud 1. června přiletí do Rakouska a v St. Pöltenu se utká s Českem. Následně 9. června v generálce změří síly s Maďarskem.

"Jsem rád, že můžeme strávit dlouhou dobu přípravou v Evropě, abychom byli co nejlépe připravení. Možnost hrát s Českem a Maďarskem je pro nás důležitá k doplnění našeho tréninkového režimu. Asociace nám zajistila nejlepší možnou přípravu," vítá Bert van Marwijk, trenér Austrálie.

Největší hvězdou Austrálie je zkušený útočník Tim Cahill, k dalším osobnostem patří kapitán Mile Jedinak z Aston Villy a Mathew Leckie z Herthy Berlín. V nominaci na březnové přípravné zápasy je také stoper Aleksandar Šušnjar z Mladé Boleslavi, který dal rodné Austrálii přednost před Srbskem.

Češi se s Austrálií dosud utkali jen v roce 2000 v přípravě v Teplicích, kde vyhráli 3:1. Československo se střetlo s Austrálií osmkrát a vždy na její půdě. Šestkrát vyhrálo a dva zápasy skončily nerozhodně.

S Nigérii se dosud národní celek utkal jen jednou, na turnaji v Casablance v prosinci 1996 zvítězil po brankách Radka Druláka a Reného Wagnera 2:1. Africký celek bude na světovém šampionátu startovat potřetí za sebou.

Reklama

Související témata: