Hlavní obsah

Rozehnal si v záloze zvyká, táhlo ho to dopředu

PRAHA

Ještě před rokem by nad tou zprávou kdekdo kroutil hlavou: David Rozehnal a záložník? To si nikdo nedokázal představit. Olomoucký odchovanec je vnímán jako typický stoper, který patří na tomto postu mezi pár jistot, které reprezentačnímu trenérovi Karlu Brücknerovi zbyly. Ale je to tak - vytáhlý fotbalista od počátku sezóny vyztužil středovou řadu Paris Saint Germain a na nečekanou změnu si zatím nestěžuje.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Rozehnal při tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Zpočátku to vypadalo, že se ani letos na Rozehnalově osudu pod Eiffelovkou nic nezmění. "Prvních pár dnů jsem trénoval individuálně, a tak když mě trenér při nácviku akcí přesunul do zálohy, tak jsem se domníval, že chce, abych rychleji nabral fyzičku. Jenže přišel první, druhý a další zápasy, a už jsem tam zůstal. Trenér mi mezitím vysvětlil, že to podle mě hře týmu pomůže," řekl dnes Rozehnal novinářům.

Svým přístupem k nové roli možná trenéra Guye Lacomba překvapil. "Já jsem byl docela rád, vždy mě to táhlo hodně dopředu a najednou jsem ve středu dění. Mnohem více se zapojuji do hry a myslím, že mi to pomáhá vylepšovat důraz v osobních soubojích," pochvaluje si fotbalista, který díky posunu v sestavě už vstřelil svůj první gól ve francouzské lize. "I těch několik metrů, o kolik jsem se posunul, se projevuje. Dostávám se k zakončení," vysvětlil.

Obavy z toho, že změna v klubu mu přinese potíže se zařazením v reprezentaci, zatím nemá. A to i přesto, že jeho bývalý parťák ze stoperské dvojice Tomáš Ujfaluši už hraje v národním týmu na pravé straně obrany jako ve Fiorentině. "To je vždy věc trenéra, ale zatím i na tomto srazu se mnou při tréninku počítá do středu obrany, a tak se asi nic nezmění. Navíc mně to tak vyhovuje, pár dnů tréninku mi rychle pomůže osvěžit dřívější návyky," vykládal Rozehnal.

O PSG se píše nejvíce

Se svým zařazením v klubové sestavě spokojen je, ale s výsledky pařížského velkoklubu nikoli. Mužstvo je jen čtyři body od sestupových příček s velkou ztrátou na čelo tabulky a jeho největším nepřítelem je prý psychika. "Hrajeme hodně nevyrovnaně. Jednou vyhrajeme ohromně těžký zápas v Monaku a za týden nezvládneme mnohem lehčího soupeře," konstatoval.

A jak už to bývá pravidlem, všechno se děje pod ohromným tlakem médií. "Ligu sice vyhrává pravidelně Lyon, ale v žádných novinách se nepíše o něm ani dalších klubech tak často jako o nás. A je zcela jedno, zda vyhráváme, nebo prohráváme. Klub je na očích, každý nesoulad v něm je okamžitě popisován do posledního detailu," uvedl Rozehnal.

Krize vyvrcholila před týdnem, kdy kouč vyřadil Vikashe Dhorasa z kádru za veřejnou kritiku na jeho adresu. Rozehnalův spoluhráč se pustil do Lacomba v rozhovoru pro list l'Équipe a obvinil ho ze lži. "Není to pro něj jednoduché, často si nezahrají ani ty největší hvězdy, ale už toho má asi také plné zuby. A nic nezabírá," řekl.

Nynější trápení v Paříži si hodlá Rozehnal vynahradit ve dvou reprezentačních zápasech a zvlášť ten druhý podle něj může být klíčový pro průběh celé skupiny. "Bude to těžký zápas, Irové jsou doma vždy silní. My ale nemůžeme mít jiné plány než dovézt body, nejlépe tři." Ani sobotní duel se San Marinem podle něj nebude tak snadný, jak se o tom mluví. "Když uvidíme, že se nám daří hra a diváky potěšíme nasazením, může mít svou cenu i jednobranková výhra," varoval stejně jako další reprezentanti před bezbřehým optimismem.

Reklama