Hlavní obsah

Plašil: Jsem jiný typ než Nedvěd

PRAHA

V české fotbalové reprezentaci většinou kryl prostor na levé straně středové řady, aby měl Pavel Nedvěd volnost. "Nikdy jsem si ale nepřipadal v jeho stínu," odmítá Jaroslav Plašil srovnání s hvězdou, která už se s národním týmem rozloučila. Teď se od Plašila očekává, že Nedvěda nahradí.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalista AS Monako Jaroslav Plašil

Článek

"To nejde. On je úplně jiný fotbalista. Jestli mám víc volnosti? To se taky nedá říct. Každý v mužstvu má svoje úkoly, někdo víc ofenzivních, u jiného převládají obranné. Záložníci jsou stále univerzálnější, já se budu snažit vymyslet toho víc dopředu," řekl o svojí roli.

Při nadcházejícím dvojutkání se San Marinem a v Irsku Plašil odmítá, že by myšlenky na středečního soupeře zastínily toho sobotního, výrazně slabšího. "V sobotu musíme vyhrát, ale San Marino se samo neporazí. Doufám, že se střelecky chytnou útočníci. Kdybych dostal nějaký balón před šestnáctku na pravačku nebo se dostal dovnitř, zkusil bych také vystřelit. Moje parketa je ve střední vzdálenosti," zapřemýšlel.

Proti Irsku debutoval

Až sobotní utkání vyhrajeme, budu myslet na Irsko, které považuji v podzimní kvalifikační sérii za nejsilnějšího soupeře. Bodovat v Dublinu by bylo skvělé," říkal s úsměvem. Právě v Irsku v roce 2004 debutoval v Brücknerově výběru: "Bylo to těžké utkání ve skvělé atmosféře. Teď to bude těžší, protože jde o body do kvalifikace."

AS Monako se pohybuje v dolní polovině tabulky francouzské ligy, i když má na hrotu věhlasného kanonýra Jana Kollera a v záloze právě Plašila. Na takové postavení nejsou v knížecím klubu zvyklí, ale zatím nepanikaří.

Honza potřebuje dát gól

"Máme šest nových hráčů v základní sestavě. Nedaří se nejen Honzovi Kollerovi, ale celému mužstvu. Honza je v útoku sám. Zatím není důvod věšet hlavu. Musíme se z toho dostat. Honza potřebuje dát jeden dva góly a zase to bude ten obávaný kanonýr. Snažím se mu nahrávat, ale on hlavně potřebuje míče ze stran, na hlavu nebo uvolnit vtipnou přihrávkou," hledal příčiny dosavadních neúspěchů Monaka Jaroslav Plašil, který je v klubu 7 let a také služebně nejstarším hráčem.

"Tohle mužstvo určitě není nejhorší, v jakém jsem tam hrál, ale je pravda, že jsem už v týmu zažil víc kvalitních hráčů," odmítl, že by síla Monaka slábla. "Opravdu to je otázka času. Zatím jsme odehráli osm kol, další propady si už dovolit nemůžeme. Potřebujeme šňůru tří čtyř vítězství, chytneme se a dostaneme se z toho," naznačil Plašil recept.

Reklama