Hlavní obsah

Jednadvacítka bude v Bosně hájit jednobrankový náskok

S jednobrankovým náskokem pocestuje česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti let do Bosny a Hercegoviny k odvetě baráže o postup na mistrovství Evropy. Čeští mladíci, kteří na závěrečném turnaji už dvakrát za sebou chyběli, v pátek v Jablonci vyhráli 2:1. Do vedení šli po brance Koláře, po přestávce srovnal Salihovič, ale v 71. minutě strhl výhru na českou stranu kapitán Latka.

Článek

Odveta se hraje v úterý v Sarajevu. Pokud Češi uhrají alespoň remízu, postup na mistrovství Evropy v Nizozemsku v roce 2007 jim neunikne.

Domácí hráči toužili zaskočit soupeře úvodním tlakem, ale z aktivního nástupu vytěžili jen náznaky šancí, v nichž nejprve Kolář netrefil míč a vzápětí Holenda těsně nedosáhl na další chytrou Kolářovu kolmici. Češi dostali Bosňany pod tlak, přestože nastoupili s nově poskládanou zálohou. Do jejího středu se postavil Frejlach, vedle něj hrál Švec, který se v jednadvacítce objevil po roce a půl, a vpravo se představil v dresu lvíčat podruhé v kariéře jeho spoluhráč ze Slavie Janda. Právě střela posledně jmenovaného ukončila ve 13. minutě úvodní český nápor.

České hře chyběla improvizace

Domácí se pak dlouhé minuty jen těžko prosazovali ve zhuštěném středu hřiště, kde naráželi na houževnaté Bosňany. V české hře chyběla improvizace a moment překvapení. Ve 34. minutě ale šli po nenápadné akci do vedení. Dalekonosnou ránu Kaufmana gólman Baotič vyrazil jen před sebe, Holenda zpětnou přihrávkou našel Koláře a ten zblízka navázal na svoji premiérovou trefu v kvalifikaci na Kypru. Čechy gól nažhavil, pak v krátkém sledu zahrozili Pudil, Kaufman a znovu aktivní Kolář, ale ani jednu akci nedotáhli do konce.

Bosňané byli naopak dlouho neškodní, teplický útočník Džeko byl na hrotu úplně odříznutý. Jenže nástup do druhé půle skončil pro "lvíčata" šokem. V 54. minutě napřáhl z trestného kopu z pětadvaceti metrů Salihovič, zeď se proti jeho střele rozestoupila a gólman Zlámal na míč mířící do spodního koutu branky už nedosáhl.

Bosňané tak udeřili z první přímé střely na branku a dokázali, že Norsko v kvalifikaci nevyřadili náhodou. Vzápětí Salihovič vyslal na Zlámalovu branku další projektil, který proletěl těsně vedle horního rohu branky. Čeští mladíci byli po bosenském protiúderu ve velkém útlumu, nevysvobodily je ani dvě nadějné hlavičky Koláře a Hubníka.

Latka vytáhl tým z krize

Uspěli až dvacet minut před koncem a tým vytáhl z krize kapitán Latka. Pudilův trestný kop vyrazil bosenský gólman pod tlakem střídajícího Papadopulose do klubka hráčů a pohotový Latka dorazil míč do branky. V jednadvacátém utkání za jednadvacítku konečně protrhl střeleckou smůlu.

Čtyři minuty před koncem mohl ještě větší náskok do odvety zařídit Papadopulos, jenže po Kaufmanově centru hlavičkoval do břevna. Na druhé straně domácí se štěstím přežili závar před vlastní brankou, kdy Latka nešikovně odkopl míč od rukou Zlámala, ale Ibiševičovu střelu do prázdné branky zastavil Kaufman. Přesto Češi nepojedou k odvetě v ideální pozici.

Česká republika "21" - Bosna a Hercegovina "21" 2:1 (1:0)
Branky: 34. Kolář, 71. Latka - 54. Salihovič. Rozhodčí: Garcia Alves - Ribério, Ferreira (všichni Port.). ŽK: Holenda - Muharemovič, Maksumič, Ibričič. Diváci: 4550.
Česká republika: Zlámal - Kaufman, Latka, Hubník, Kadlec - Janda (77. Blažek), Švec, Frejlach (90. Holek), Pudil - Holenda (63. Papadopulos), Kolář. Trenér: Škorpil.
Bosna a Hercegovina: Botič - Muharemovič, Panda, Čovič, Memiševič - Salihovič, Maksumič, Ibrečič, Maksimovič (87. Maksimovič), Dajič (78. Ibiševič) - Džeko (90. Husič). Trenér: Zukanovič.

Reklama

Související témata: