Hlavní obsah

Věčný hříšník Materazzi postrčil Inter k rekordu

Vlastimil Kaiser pro eFotbal.cz

Inter Milán poskočil o stupínek vpřed ve své bohaté historii. O víkendu porazil Messinu 2:0, a dosáhl tak deváté ligové výhry v řadě, čímž překonal klubový rekord. Doposud byly nejdelšími vítěznými šňůrami ty osmizápasové, které Inter předvedl v sezónách 1939/40, 1964/65 a 1988/89. KOMENTÁŘ VLASTIMILA KAISRA

Článek

Sluší se dodat, že v těchto ligových ročnících došli "nerazzurri" k mistrovskému titulu. Na přelomu třicátých a čtyřicátých let pod vedením trenéra Tony Cargnelliho, uprostřed šedesátých let za úřadování "mága" Helenia Herrery, v předvečer naší sametové revoluce pak měli na lavičce Giovanni Trapattoniho.

Na tyto slavné trenérské osobnosti tedy nyní navázal Roberto Mancini. Tomuto stále mladému a tedy perspektivnímu trenérovi přitom na začátku sezóny mnozí předpovídali brzké loučení. Inter tehdy prohrál dva první zápasy ve skupině Ligy mistrů (na půdě Sportingu Lisabon a doma s Bayernem Mnichov), v Serii A také neměl zrovna optimální rozjezd. Ve druhém kole doma jen remizoval se Sampdorií Janov, v pátém kole pak dopřál bodový zisk také Cagliari.

Messina dlouho odolávala

Od té doby (byla to první říjnová neděle) však modročerní odehráli sedmnáct soutěžních zápasů, z nichž patnáct vyhráli a jen ve dvou remizovali. Zůstávají jediným neporaženým klubem ve špičkových prvoligových soutěžích starého kontinentu, postupně získávají také potřebnou herní jistotu, vytvářejí si dostatek šancí a vytěžují z nich pěkné góly.

Messina v zápase 16. ligového kola překvapivě dlouho odolávala, načal ji až hráč, od kterého by se to možná nečekalo - bijec Marco Materazzi. Bylo to ovšem způsobem, který bral dech: za nádherné nůžky by se nemusel stydět žádný ze světových střeleckých specialistů. Obrovitý stoper se pozvolna stává jedním z hlavních lídrů bohatého kádru Interu. Dlouho se s ním přitom táhla nepříliš dobrá pověst. Prý jednoduchý hráč (rozuměj v nohách i hlavě), často až komicky nešikovný, a proto nucený k demonstraci síly při tvrdých zákrocích a neférových strkanicích.

Ovšem zapomíná se na to, že Materazzi překonal už v sezóně 1996/97 rekord v počtu prvoligových gólů dosažených obráncem. Dal jich tehdy v dresu Perugie dvanáct, do té doby byl nejlepší argentinský mistr světa Daniel Passarella, který dal v ročníku 1985/86 jedenáct branek za Fiorentinu.

Materazzi se strkal s koučem soupeře

Marco Materazzi letos zaznamenal již třetí ligový gól, trefil se i v derby s AC Milán. V zápase s Messinou ovšem zároveň přiživil svou pověst hráče přivolávajícího extempore. Když chtěl co nejrychleji rozehrát míč zahraný do autu, musel o něj svést souboj s trenérem hostů Brunem Giordanem. Zatímco Materazzi použil v tomto boji o míč jen čistých prostředků, nervózní Giordano mu uštědřil jemný pohlavek. Trenér Messiny byl vyloučen, Materazzi dostal (podle mnohých přehnanou) žlutou kartu.

Jak vidět, s přibývajícími léty se zklidnil a spíše se stává obětí agrese jiných. Nicméně trestající ruka fotbalového zákona vždy usoudí, že hráč jako "Matrix" v problémové situaci prostě nemohl být nevinně. Po známém incidentu na MS se Zinedinem Zidanem si odnesl dvouzápasový trest za přesně nespecifikovanou a hlavně nedokázanou slovní provokaci. Kdyby se měřilo každé křivé slovo, takových trestů by za jednu běžnou fotbalovou sezónu bylo...

Reklama

Související témata: