Hlavní obsah

V Itálii se nebude o víkendu kvůli násilí hrát fotbal

ŘÍM

Italský fotbalový svaz zrušil víkendový program první a druhé ligy. Důvodem byly násilnosti fanoušků při pátečním zápasu mezi Catanií a Palermem. Agresivita obou táborů radikálních příznivců pokračovala i po utkání a vedla až k úmrtí policisty.

Foto: (AP Photo/Francesco Saya)

Jeden z policistů je odvážen sanitkou během násilností spojených s utkáním Catanie a Palerma.

Článek

Dočasný prezident svazu Luca Pancalli tak splnil svou hrozbu, kterou varoval fanoušky v úterý. K radikálnímu kroku ho přiměly výtržnosti, které o minulém víkendu provázely zápasy od první ligy až po amatérské soutěže a vyžádaly si jeden lidský život.

K další tragické události došlo po pátečním sicilském derby Catania - Palermo, které bylo na půl hodiny přerušeno kvůli tomu, že hřiště zahltil slzný plyn. Po zápase italské agentury informovaly, že osmatřicetiletý policista podlehl zranění poté, co mu někdo ze skupiny fanoušků Catanie hodil do obličeje ručně vyrobenou bombu.

Prohra celého italského fotbalu

"To, co se stalo, je neakceptovatelné. Tohle už nemá nic společného se sportem, na něco takového nestačí slova. Fotbal v Itálii se teď musí zastavit. Už je toho dost," uvedl šéf svazu Pancalli.

Fotbalový svaz ve svém oficiálním prohlášení uvedl, že zraněný je ještě jeden policista, jenž se nachází v kritickém stavu. Podle odhadů bylo během zápasu a po něm zraněno zhruba sto lidí. "Jsou to zločinci," řekl o fanoušcích prezident klubu z Palerma Maurizio Zamparini. "V tento den jsme prohráli všichni," dodal šéf týmu, jenž v utkání zvítězil 2:1.

Reklama

Související témata: