Hlavní obsah

Ujfaluši: Zápas bez diváků nemá atmosféru, je to jako trénink

Také obránce Fiorentiny Tomáš Ujfaluši je znepokojený situací kolem fotbalových chuligánů v Itálii. Podle českého reprezentanta je to v lidech, italští tifosi nepůjdou jen tak převychovat. V rozhovoru pro deník Právo Ujfaluši dále říká, že si netroufá odhadnout jak dopadne zveřejnění nevhodných stadionů a nechce zažívat zápasy bez fanoušků.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši při tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Je podle vás řádění fanoušků v Itálii nejhorší z vyspělých fotbalových zemí?

Teď asi ano. Neřekl bych ale, že se to nějak zhoršilo až v poslední době, situace je podle mě konstantní. To, co se stalo, vrhá na celý italský fotbal špatný pohled. Jak to skončí smrtí, je to vždy moc špatné. A k fotbalu tyhle věci prostě nepatří, to každý ví. Itálie může závidět Anglii, kde se s násilím na stadiónech perfektně vypořádali.

Může se v tomto směru Itálie alespoň přiblížit?

Reálné to asi není. Možná by Italové museli kandidovat na nějaký šampionát, aby se zrekonstruovaly stadióny nebo se postavily úplně nové. Pokud vidím ty současné, bylo by to problematické. Když se dívám na anglickou ligu, je to sen, jak sedí lidi přímo u hrací plochy a nic se nestane.

Tam se ale největší chuligáni prostě na stadión nedostanou...

To by bylo ideální řešení, ale bude asi těžké fanoušky oddělit a vybrat jen ty špatné.

Dají se italští tifosi převychovat?

Myslím, že těžko. Je to v lidech. Vždycky se najdou takoví, kteří se chtějí fotbalem bavit, a jiní, kteří tam jdou kvůli výtržnostem.

Poslední incident, který skončil smrtí policisty, se stal v pátek po sicilském derby v Catanii. Jsou tam fanoušci nejhorší?

Na Sicílii je to divočina. Čekalo se, že zápas s Palermem bude hodně vypjatý. Catania je nováček nejvyšší soutěže, lidi byli hodně nažhavení. Takhle vyhecované někdy bývá ještě milánské derby a ostrá atmosféra je i při tom římském.

Fiorentina má také divoké fanoušky?

Nejhorší to bylo, když jsme hrávali s Juventusem. Mezi fanoušky obou klubů totiž panuje obrovská rivalita.

Ve čtvrtek budou oznámeny stadióny, kde se může hrát před diváky či nikoli. Jak to podle vás dopadne?

Netroufám si odhadnout. Věřím, že všechna opatření budou v zájmu diváků.

Dokážete si představit, že na některé stadióny nebudou smět fanoušci a na jiné ano?

Majitelé klubů by v tomhle určitě za jedno nebyli. Buď lidi pustí všude, nebo nikde.

Jak by italský fanoušek reagoval, kdyby nesměl na fotbal?

Asi by se lidi zbláznili. Navíc to má i ekonomický podtext, příjmy ze vstupného rozhodně nejsou zanedbatelné. Ale v první řadě musí být zajištěna bezpečnost fanoušků i hráčů. Když se vám do očí dostane slzný plyn, není to fakt nic příjemného. Už jsem to jednou zažil.

Jak se hraje fotbal bez diváků?

Bídně, je to jen jako trénink. Minulý rok už jsem hrál takový zápas proti Ascoli na neutrální půdě v Rimini kvůli výtržnostem jejich fanoušků. Byl to mistrák, ale atmosféra žádná. Je to prostě úplně bez náboje.

Reklama

Související témata: