Hlavní obsah

Italská vláda zavřela dveře dvanácti stadiónů včetně Milána

ŘÍM

Jen šest z osmnácti ligových stadiónů v Itálii splňuje předepsaná bezpečnostní kritéria. Souhlas od italské vlády dostaly Turín, Janov, Siena, Cagliari, Palermo a Olympijský stadión v Římě, kde hrají Lazio a AS Řím. Na ostatních stadiónech se zatím bude hrát bez diváků. O nadcházejícím víkendu se tak odehraje polovina z deseti ligových zápasů za zavřenými dveřmi.

Článek

Hru bez fanoušků si tak už v neděli vyzkoušejí i čeští reprezentanti Tomáš Ujfaluši ve Florencii a Marek Jankulovski v Miláně. Bezpečnostní prověrkou, provedenou po pátečních výtržnostech v Catanii, totiž neprošlo ani slavné San Siro, o které se dělí Inter a AC Milán. O Catanii bude jednat sportovní soud a hrozí jí, že si na svém stadiónu už v této sezóně nezahraje.

Pro kluby znamená uzavření stadiónů značnou finanční ztrátu. Například AC Milán s průměrnou návštěvou 65 tisíc diváků vydělává na vstupném na ligu za rok v přepočtu 672 milionů korun. Zákaz pochopitelně platí i pro Ligu mistrů a UEFA už oznámila, že milánské kluby mohou hrát své domácí zápasy v zahraničí, pravděpodobně ve Francii nebo ve Švýcarsku. "Hodnota italského fotbalu klesla na polovinu," citovala agentura SID komerčního experta.

Myslíte si, že je rozhodnutí italské vlády dostatečně razantní?
Hlasujte v anketě Sport.cz pod článkem.

Další novinkou je úplný zákaz víkendových večerních zápasů, při nichž prý hrozí mnohem větší nebezpečí výtržností než odpoledne. Vláda dále zakázala organizované zájezdy fanoušků na hřiště soupeře s výjimkou mezistátních utkání a evropských pohárů a vnášení světlic do hlediště.

Zpřísnila systém zákazů vstupu na stadión výtržníkům, kteří se už nějak provinili, i tresty za útok na policisty. Podle italského práva musí nařízení do 60 dnů schválit parlament, jinak pozbude platnosti.

Sama ministryně sportu Giovanna Melandrivá označila rozhodnutí v zemi zblázněné do fotbalu za drastické a bezprecedentní. Zároveň však vyjádřila přesvědčení, že se brány stadiónů brzy znovu otevřou. "Věřím, že budu moci brzy říct, že jsme nejen mistry světa, ale že jsme vyhráli i tento těžký zápas," prohlásila Melandriová.

Klubům se rozhodnutí nelíbí, přijdou o peníze

Na většině stadiónů, které neprošly prověrkou, je podle jejích slov jen otázkou nejbližších týdnů, než kritéria splní. Kluby budou muset především vytvořit uzavřený kamerový systém, zavést turnikety u vchodů a zajistit důsledné oddělení obou táborů už při příchodu na zápas.

Nařízení vyvolalo u italských klubů vlnu nevole. Kritikové poukazují na značné finanční ztráty i na komplikace s vracením peněz držitelům permanentek. Ministr vnitra Giuliano Amato dal sice klubům naději, že už za měsíc budou moci držitele sezónních vstupenek do hlediště pustit, v Neapoli a Livornu však zazněly i výzvy ke stávce. Jinde se objevily názory, že by liga měla být přerušena, dokud všechny stadióny nesplní nové podmínky.

"Bez diváků to není fotbal," prohlásil útočník AC Milán Filippo Inzaghi. Šéf klubu a bývalý premiér Silvio Berlusconi obvinil vládu, že problém chuligánů řeší špatně. Prezident klubu Udine Giampaolo Pozzo označil uzavření stadiónů za absurdní.

Ministryně však takové úvahy odmítla. "Až opadnou emoce, ukáže se, že vymýcení násilí z fotbalu je v zájmu všech, tedy i samotných klubů," řekla Melandriová.

Reklama

Související témata: