Hlavní obsah

Stadión v Catanii bude uzavřený do konce června

Fotbalisté italské Catanie už si v této sezóně na domácím stadiónu nezahrají, ligová disciplinární komise jej uzavřela do konce června. Reagovala tak na násilnosti fanoušků, při kterých před necelými dvěma týdny zemřel policista Filippo Raciti. Sicilský tým bude muset všechny zbývající zápasy tohoto fotbalového ročníku odehrát na neutrálním hřišti a navíc bez diváků. Klub navíc dostal pokutu 50.000 eur (asi 1,4 miliónu korun).

Článek

Podle prohlášení na oficiálních internetových stránkách italské ligy při rozhodování o konečném verdiktu přihlédla disciplinární komise také k tomu, že se veškeré předchozí tresty pro Catanii za výtržnosti jejích fanoušků minuly účinkem. Například loni v září dostal klub pokutu a musel hrát dva zápasy za zavřenými dveřmi poté, co se jeho příznivci poprali s fanoušky Messiny a Palerma.

Výkonný ředitel klubu Pietro Lo Monaco přesto považuje trest za příliš tvrdý a prohlásil, že takový postih dostane Catanii na kolena. "Je jasné, že naše zodpovědnost byla omezená vzhledem k tomu, že se násilí odehrálo za branami stadiónu," řekl agentuře ANSA.

Vlna násilností přinutila svaz i italskou vládu k radikálnímu zpřísnění bezpečnostních opatření. Po krátkém přerušení ligy se soutěž o víkendu znovu rozběhla, ale diváci mohou do hledišť jen na stadiónech, které splňují nové přísné standardy. V nejbližší době se nedočkají fanoušků v ochozech vedle Catanie také v Ascoli, Veroně, Livornu, Parmě a Udine, kde dosud nezačaly práce na splnění nařízených podmínek.

Reklama

Související témata: