Hlavní obsah

Zápotočný srazil simulanta, Udine bralo jen bod

PRAHA

Zavinil penaltu, přesto slyšel pochvalu. Premiérový start v italské nejvyšší soutěži má od nedělního odpoledne na kontě bývalý obránce Liberce Tomáš Zápotočný, který v zimě přestoupil do Udine. V zápase s Parmou byl v základní sestavě při remíze 3:3.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Zápotočný

Článek

"Nečekal jsem, že dostanu tak brzy šanci," přiznává radostně reprezentační zadák. Ještě před šesti lety hrál v Milíně, pak v Příbrami, odkud zamířil do Liberce. Jako kapitán dovedl Severočechy k titulu. A v zimě si tak trošku vytrucoval odchod do Itálie. O víkendu už naskočil do vysněné Série A, přitom před měsícem mu hrozilo, že skončí s libereckým béčkem v divizi, protože odmítl prodloužit kontrakt.

"Člověku samozřejmě tohle po zápase, jako byl ten s Parmou, prolétne hlavou. Mohl jsem hrát v Trutnově a nastoupil jsem v italské lize. Trošku mě z toho mrazí," vypráví šestadvacetiletý stoper. "Ten nedělní zápas byl odměnou za všechny roky dřiny. Odříkání se vyplatilo. Jen doufám, že starty budou přibývat." V týdnu před soubojem s Parmou přitom nic nenasvědčovalo tomu, že český zadák bude v základní sestavě Udine. "Měl jsem nějakou virózu. Tři dny jsem bral antibiotika, chodil inhalovat a počítal, že půjdu na tribunu. Při sobotním taktickém tréninku už jsem ale tušil, že se mnou trenér počítá," vypráví Zápotočný. Konkurenti Felipe a Zapata hrát nemohli, a tak kouč ukázal na českou posilu. "Byl jsem překvapený. Kluci mě uklidňovali a radili, co a jak."

Prázdné tribuny jsou tragédie

Zápotočný se ihned pídil po stavu tribun na stadiónu v Udine, který po tvrdých nařízeních v reakci na smrt policisty v Catanii neodpovídal požadovaným bezpečnostním opatřením. "Zažil jsem prázdné tribuny ve Florencii a v Ascoli. To byla tragédie. Zápasům chyběl náboj," líčí odchovanec příbramského fotbalu.

Na stadiónu Friuli bylo 15 tisíc diváků. "Jak rozhodčí písknul, tak ze mě nervozita spadla. Ale když jsem se oblékal a šel tunelem k hřišti, byl jsem pěkně rozklepaný," směje se.

Nastoupil v pětičlenné obraně jako pravý z trojice stoperů. "První dojmy po zápase byly smíšené, ale s odstupem času převládl spíše dobrý pocit," vykládá český zadák. Čtyři minuty před koncem totiž zastavil penaltovým zákrokem Gassbaroniho a Udine přišlo o vedení. "Dělal kličku ven z vápna. Atakoval jsem ho a tlačil se na něj zezadu. Hned se skácel, i když to bylo dost sporné. Kluci říkali, že je to vyhlášený simulant, který při každém kontaktu padá. Šlo prostě o daň nezkušenosti v novém prostředí."

Kouč nekritizoval

S napětím čekal na pondělní trénink. Ale kouč Zápotočného nekritizoval. "Ostatní kluci mě také podpořili. Říkali, že to bylo bravissimo. Hodně se mi ulevilo. Měl jsem tu situaci pořád na mysli," přiznává Zápotočný, který už proniká do tajů italského jazyka. "Hlavně do věcí potřebných na hřišti. Ale jinak je to celkem oříšek," vtipkuje.

K úsměvu má důvod. Po dlouhém čekání totiž opustil hotel. "Už týden máme byt. Měli jsme problém najít něco solidního, dlouho jsme čekali. Teď už snad bude vše v pohodě," doufá Zápotočný, jehož Udine čeká ve středu duel s vedoucím Interem Milán. "Zapata může hrát, takže asi půjdu na lavici. Ale i to bude škola," těší se na San Siro český zadák.

Reklama

Související témata: