Hlavní obsah

Sivok zažil v Itálii premiéru jako z pohádky

UDINE

Více než sedm týdnů čekal fotbalista Tomáš Sivok na to, až po lednovém přestupu z pražské Sparty okusí atmosféru italské ligy v dresu Udine. Třiadvacetiletý středopolař se po týdnech tvrdé práce a nabírání fyzické kondice dočkal vysněného startu v neděli proti Livornu. Na hřišti vydržel 70 minut a mohl se radovat z přesvědčivé výhry 4:0.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Tomáš Sivok (uprostřed) ještě v dresu Sparty

Článek

"Byla to premiéra jako z pohádky, neskutečně jsem si to užíval. Všechno ze mě spadlo, když to tak dobře dopadlo," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Sivok, kterému na hřišti kryl záda i jeho krajan obránce Tomáš Zápotočný, posila Udine z Liberce.

Bývalý sparťanský kapitán měl ze svého vystoupení dobrý dojem. "Když jsem střídal, tak fanoušci na stadionu stáli a tleskali, z toho jsem byl nadšený. Po zápase mi gratulovali i kluci z mužstva a lidé z vedení, snad jsem tedy obstál a brzy na to budu moci navázat," uvedl Sivok.

V italském klubu, kde udělal českému fotbalu výborné jméno při svém angažmá před lety Marek Jankulovski, současná opora AC Milán, zavládla po nedělním duelu úleva. Udine vyhrálo poprvé od 27. ledna a po šestizápasovém čekání. "Už tady byla cítit trochu nervózní atmosféra, teď by se to snad všechno mohlo otočit," konstatoval Sivok.

Připustil, že jej před premiérovým startem v Serii A svírala nervozita. Poslední soutěžní zápas totiž odehrál ještě ve sparťanském dresu 30. listopadu proti Austrii Vídeň, v lednu pak podstoupil operaci třísel a dva a půl měsíce trvalo, než byl znovu připravený k ostrému zápasu. "Sám jsem byl zvědavý na to, jak to zvládnu," podotkl Sivok.

V minulých týdnech pracoval hlavně na tom, aby se dostal zpět do kondice. "Tréninky jsme měli v poslední době hodně náročné. Třeba ve čtvrtek jsme hráli přátelák a já den potom skoro ani nemohl chodit. A trenér mi navíc řekl, že by chtěl, abych už v neděli v lize nastoupil, aspoň na poločas a pak se prý uvidí," líčil Sivok.

Poslední týdny hodně pomohly

Odchovanec českobudějovického fotbalu byl během nedělního zápasu sám mile překvapený tím, jak dobře se na hřišti cítil. "Bál jsem se toho, ale takový pocit jsem už dlouho neměl. Třeba ve Spartě mě na podzim dlouho trápily břicho a třísla, moc jsem toho nenatrénoval a bylo to prostě vidět," popisoval Sivok.

Tvrdí, že poslední týdny mu hodně pomohly. "Ke svému stylu hry potřebuju sílu a výbornou kondici. Proti Livornu jsem se cítil skvěle, vydržel jsem hrát v tempu, v osobních soubojích. Možná bych vydržel i déle, ale s trenérem jsme se shodli, že za stavu 3:0 už nemá cenu nic lámat přes koleno," dodal.

Po zápase na něj ale prý nakonec dolehla únava, s přítelkyní svůj první start v italské lize symbolicky oslavil jen u sklenky bílého vína. Dnes si Sivok může vychutnávat jednodenní volno. "Vyrazíme s přítelkyní na výlet do Benátek," těšil se Sivok na návštěvu vyhlášeného turistického lákadla.

Reklama

Související témata: