Hlavní obsah

AC Milán chce vysoudit druhý titul odebraný Juventusu

Po nových obviněních Juventusu Turín z korupce chce vedení konkurenčního AC Milán bojovat u soudu o přidělení titulu mistra italské fotbalové ligy také za ročník 2004/05. Ten byl loni týmu českého záložníka Pavla Nedvěda odebrán a nikdo ho nezískal. Titul z minulé sezóny připadl administrativní cestou druhému milánskému týmu Interu.

Článek

Státní zastupitelství v Neapoli podle páteční zprávy italských médií rozšířilo vyšetřování Juventusu o dalších patnáct údajně zmanipulovaných zápasů. Mezi podezřelými duely figuruje i bezbranková remíza mezi Juventusem a AC z prosince 2004, která pohřbila naděje milánského celku na ligové prvenství v roce 2005.

"Moc dobře si ten zápas pamatuji, moc dobře. Od loňského léta naši fanoušci chápou, jak to tenkrát bylo. My jsme tohle potvrzení ani nepotřebovali," prohlásil v reakci na páteční informace místopředseda AC Adriano Galliani. Kluboví právníci se prý už připravují na soudní bitvu o titul. "Nevím, jestli je to utopie, ale vypadá to jako velmi složitá záležitost," prohlásil Galliani.

V inkriminovaném utkání měli hosté velkou převahu, ale jejím jediným výsledkem byla střela Andreje Ševčenka do břevna. Bez odezvy zůstalo také volání po penaltě za údajné fauly Jonathana Zebiny na Hernána Crespa a Kachu Kaladzeho ve slibných šancích. Milánské rovněž namíchlo, když sudí Paolo Bertini odpískal faul na Brazilce Kaká a nařídil volný kop, místo aby ponechal výhodu, neboť hosté postupovali do rozhozené obrany Juventusu.

Turínskému klubu hrozí po nových obviněních další disciplinární řízení, které by mohlo vyústit v další postihy například v podobě odečtení bodů. Aktuální lídr druhé italské ligy v prohlášení jakoukoli vinu odmítl. "Je třeba si ujasnit, že Juventusem korupční aféra nezačala. My už jsme za ni zaplatili, možná až příliš velkou cenu. Rozhodnutí odebrat nám titul z minulé sezóny je pro nás stále nepochopitelné," uvedl šéf Juventusu Giovanni Cobolli Gigli.

Podle tisku hrál hlavní roli při manipulování výsledků opět někdejší sportovní ředitel Luciano Moggi, jenž za to má na pět let zastavenou činnost. Ten se novým obviněním vysmál a popřel informace, že rozhodčí vybavil speciálními SIM kartami ze Švýcarska, které neumožňují odposlouchávání. "Jaké švýcarské karty? Nikomu jsem nic nedal, je to směšné," řekl Moggi, jehož z korupce usvědčily telefonní odposlechy.

Reklama

Související témata: