Hlavní obsah

Nedvěd bude po postupu zvažovat, jestli má pokračovat v kariéře

TURÍN

Náročná mise splněna, může si s úlevou říct Pavel Nedvěd, který pomohl dovést Juventus Turín přes nástrahy druhé italské ligy zpět do nejvyšší soutěže. "Stará dáma" musela po korupčním skandálu i se svým českým tahounem vytrpět jednu sezónu v italském fotbalovém podpalubí, ale sobotní drtivá výhra v Arezzu tři kola před koncem soutěže nasměrovala slavný klub zpět mezi elitu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Nedvěd

Článek

"Kvůli vybojování postupu jsem tady přece zůstával a my jsme tu povinnost nakonec splnili, což je výborné," těšil se český fotbalista. Šťastný Nedvěd prý čerstvý úspěch vnímá tak, že Juventusu splatil velký dluh. V rozhovoru s ČTK v neděli také řekl, že se do konce června definitivně rozhodne, zda bude i po letní pauze pokračovat v aktivní kariéře.

Z Nedvěda v sobotu spadlo velké břemeno, sezóna mu prý dala hodně zabrat. A postupová pečeť mu proto udělala velkou radost. "Teď v první řadě cítím velké uvolnění, protože druhá liga pro nás i kvůli tomu bodovému odpočtu vůbec nebyla jednoduchá. Před sezónou jsem cítil, že mám vůči Juventusu jistý dluh, a moc jsem si přál, abychom mu pomohli zpátky tam, kam patří, tedy do Serie A," líčil v telefonickém rozhovoru Nedvěd. "To se povedlo, takže můžu mít čisté svědomí," uvedl nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003.

Nedvěd: Novou motivaci budu nyní hledat hůř

Čtyřiatřicetiletého záložníka ale vedle vychutnávání postupového úspěchu čeká i velmi důležitá životní volba. Nedvěd má totiž vedení Juventusu do konce června oznámit, jestli s ním klub má počítat i do příští sezóny. Rodák ze Skalné u Chebu znovu intenzivně uvažuje nad tím, zda neukončí aktivní kariéru. "O postupu jsme rozhodli docela brzo, takže mám klid všechno si pořádně promyslet. Ale v tuhle chvíli zatím opravdu nevím, jak se rozhodnu," řekl Nedvěd.

Aby pokračoval, musí před ním prý pokaždé stát nějaká výzva. "Před sezónou jsem měl jasnou motivaci v tom, abych Juventusu pomohl zpět do ligy. A nevím, co bych si před sebe měl vytyčit teď. Novou motivaci asi zase budu hledat hůř, a pokud mám pokračovat, tak před sebou musím mít nějaký cíl. Všechno je tedy otevřené," vysvětlil Nedvěd.

S Juventusem ho pojí smlouva ještě na další rok. "Během sezóny mně bylo dvakrát nabídnuto další prodloužení, což jsem pokaždé s díky odmítl," podotkl bývalý kapitán české reprezentace, který v národním týmu nasbíral 91 startů a rozloučil se s ním loni v srpnu.

Juventus ukázal ve druhé lize svou sílu

Nedvěd připustil, že mu letošní sezóna v druhé nejvyšší soutěži dala zabrat. Jak po fyzické, tak psychické stránce. "Byl to hodně těžký rok. Doháněli jsme velké manko, každý se na Juventus chtěl vytáhnout a co nejvíc mu znepříjemnit situaci. Ale ukázali jsme, že jsme silní," konstatoval Nedvěd.

Juventus letos musel stahovat sedmnáctibodový odpočet jako trest za účast v korupčních aférách, který byl později zmírněn na devět bodů. Nedvěda pak v prosinci ranil disciplinární trest na pět zápasů za faul na protihráče. "Vůbec nejtěžší byl začátek sezóny, kdy nám byla odečtena spousta bodů. A ten pětizápasový distanc pro mě také vůbec nebyl příjemný, to byly hodně složité chvíle," řekl.

Všechno mu ale vynahradil zdařilý finiš Juventusu. Už během dubna prý začal tušit, že postup je reálný. "Rozhodující bylo, že jsme dokázali vyhrát klíčové zápasy s Neapolí a Janovem, tam se podle mě všechno zlomilo na naši stranu," uvažoval Nedvěd, který v sezóně zatím Juventusu pomohl devíti nastřílenými góly.

Oslava postupu se nekonala

Nedvěd v Turíně zažil už čtyři oslavy mistrovského titulu, ta sobotní "postupová" však prý měla jinou atmosféru. "Lišilo se to hlavně tím, že žádná oslava vlastně nebyla. Jen jsme si s klukama na chvíli sedli a dali si pivo, ale nic víc se nedělo. Přece jenom šlo o druhou ligu a celkově to nebylo takové jako dřív," popisoval Nedvěd.

"Naši fanoušci byli také určitě rádi, ale oni jsou zvyklí na tituly a úspěchy v Lize mistrů. S postupem se počítalo, bere se to opravdu spíš jako taková splněná povinnost. Ale samozřejmě jsme moc spokojení s tím, že jsme Juventusu pomohli zpět," upozornil Nedvěd.

Do konce druhé italské ligy zbývají ještě tři zápasy, ale Nedvěda se už všechny možná týkat nebudou. Po dohodě s koučem Didierem Deschampsem zřejmě do některého z nich nezasáhne. "Po té sezóně toho mám docela dost, poslední zápasy jsme navíc docela cítil koleno. Tak uvidím, jestli ještě něco letos odehraju," řekl Nedvěd.

S vedením Juventusu Nedvěd konzultuje i přestupy klubu

Teď už se hlavně těší na dovolenou, která mu začne po posledním ligovém zápase 10. června. Slavný fotbalista se chystá i do České republiky. "Nejprve musím s dětmi na zkoušky do školy do Prahy a pak mě čeká golfový turnaj ve Františkových Lázních, na to se moc těším," uvedl Nedvěd.

Na exhibiční klání, plánované na 17. června, pozval své přátele, kamarády z fotbalové reprezentace i některé hokejisty. "Moc rád se s klukama po tak dlouhé době zase uvidím, máme si toho hodně co říct. A navíc uděláme dobrou věc, protože výtěžek z turnaje půjde na charitu," plánoval Nedvěd.

Ten bude v létě pozorně sledovat dění na přestupovém trhu, vždyť s vedením Juventusu konzultuje i jména možných posil. Pokud Nedvěd bude pokračovat v kariéře, setká se v týmu s krajanem a reprezentačním obráncem Zdeňkem Grygerou, který do Itálie v létě zamíří z Ajaxu Amsterodam. Juventus už v předstihu získal i univerzálního Bosňana Hasana Salihamidžiče.

"Ale do obrany by se nám ještě někdo určitě hodil, stejně jako nějaký dobrý střední záložník," nastínil své představy Nedvěd. "Uvidíme, jaké budou finanční možnosti Juventusu. Po tom přeřazení do druhé ligy to prostě není takové jako dřív. Ale posílit chceme určitě, abychom byli zase konkurenceschopní," dodal.

Reklama

Související témata: