Hlavní obsah

Policie zakázala vstup na fotbal 38 fanouškům Juventusu

Turín

Italské úřady udělily mnohaleté zákazy vstupu na fotbal 38 fanouškům Juventusu Turín. Policie dnes oznámila, že čtyři z nich dostali rekordní tresty na deset let, zbylí zákazy od čtyř do sedmi let.

Foto: Sport.cz

Fanoušci Juventusu - ilustrační foto

Článek

Udělení trestů souvisí s trestním řízením proti dvanácti šéfům fanouškovských skupin Juventusu, kteří byli zadrženi před dvěma týdny. Jsou obviněni z vydírání, praní špinavých peněz a násilností.

Měli také vydírat klub, aby dostávali víc vstupenek, než jim bylo původně přiděleno. Pokud by jim vedení nevyhovělo, chtěli při zápasech skandovat rasistická hesla, za což by Staré dámě hrozil trest.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Cristiano Ronaldo z Juventusu se raduje po gólu.

Doživotní zákaz vstupu za rasismus

AS Řím potrestal svého příznivce doživotním vstupem na stadion za to, že na instagramu rasisticky urážel obránce Juana Jesuse, Brazilce tmavé pleti. Reakci fotbalového klubu kvitovali i italští politici.

Jesusovi rasisticky nadával na sociální síti muž po středeční ligové porážce Říma doma s Bergamem. Osmadvacetiletý Brazilec zveřejnil záznam obrazovky s urážkami a klub uživatele nahlásil na policii. "Vlastník tohoto účtu dostane doživotní zákaz vstupu na zápasy AS Řím," uvedl klub.

Římský tým za jeho rychlou reakci ocenili italský premiér Giuseppe Conte i jeden z jeho předchůdců Matteo Renzi.

V úvodních kolech italské ligy se objevily přímo na stadionech minimálně tři případy urážení hráčů tmavé pleti od fanoušků. Terčem rasistických pokřiků byli například Romelu Lukaku z Interu Milán, Franck Kessié z AC Milán a Dalbert Henrique z Fiorentiny. Ani v jednom případě však nepřišly od vedení ligy, svazu či od policie tresty, což v týdnu kritizoval i šéf FIFA Gianni Infantino.

Reklama

Související témata: