Hlavní obsah

Grygera zatím neví, zda bude hrát v základu Juventusu

Obránce Zdeněk Grygera poprvé přijel na sraz české fotbalové reprezentace jako hráč slavného Juventusu Turín. Svého rozhodnutí odejít do italského celku z Ajaxu Amsterodam podle svých slov rozhodně nelituje. A to přestože dosud neví, zda v prvním kole italské ligy nastoupí v základní sestavě.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Snad bude mít Zdeněk Grygera (vlevo) důvod k radosti i proti Rakousku.

Článek

"Jak na tom budu se základní sestavou, uvidím až po prvním soutěžním zápase," řekl Grygera po pondělním tréninku s českou reprezentací. Jisté není ani místo, na kterém by měl v obraně nastupovat. V přípravný zápasech se dvakrát představil na místě stopera a dvakrát jako pravý bek. "Měli jsme zraněné dva pravé obránce. Trenér ještě zkouší, kde mi to bude více sedět, protože si mě pamatuje taky jako pravého beka," vysvětlil Grygera s tím, že on si nechce post vybírat. " V takovém klubu jsem rád za každou šanci," dodal.

Zatímco v nizozemské lize padá velké množství branek, italská Serie A je proslulá propracovanou defenzivou. "Mezi oběma ligami je rozdíl. Pozná se to již na trénincích, které jsou delší, intenzivnější a rychlejší. Hlavně se tu klade mnohem větší důraz na taktiku," potvrdil Grygera.

Dřív jsem využil jména Galáska, teď Nedvěda

Bývalému hráči pražské Sparty a Drnovic výrazně pomohlo, že český fotbal v Juventusu proslavil již Pavel Nedvěd, který v Juventusu patří mezi hlavní hvězdy. "Fanoušci pořád křičí Pavlovo jméno. Stejně často jako Del Piera či Buffona," prozradil Grygera. "Určitě mi pomohlo, že jsem jeho krajan. Já měl to štěstí, že podobně to bylo v Ajaxu, když tam již působil Tomáš Galásek. Tehdy i teď se tak bylo o co opřít," uvedl.

Oproti přestupu ze Sparty do Ajaxu to měl tentokrát jednodušší v tom, že o změně dresu věděl půl roku dopředu. Na letním odchodu do Juventusu se totiž dohodl již v lednu. "Mohl jsem se tak dopředu připravit. Naučil jsem se základy italštiny, abych neměl problémy s jazykovou bariérou, jako tomu bylo v Ajaxu," vysvětlil důvody rychlé aklimatizace v Itálii.

Nyní potřebuje již jen dostat italštinu do praxe. "Základním pokynům na hřišti rozumím a pokud po mě chce trenér něco detailního, tak se bavíme anglicky," prozradil své jazykové znalosti Grygera.

Chceme bojovat o horní příčky

Český obránce si zatím netroufá odhadnout ambice Juventusu, který se do italské ligy vrátil po roční absenci, když byl kvůli korupci sesazen do druhé ligy. "Hodně hráčů odešlo a hodně přišlo. Mužstvo se teprve dává dohromady. Chceme ale začít dobře a bojovat o horní příčky," prozradil Grygera s tím, že o titulu se v Juventusu nemluví. "Velmi silní jsou letos Inter a AC Milán. My chceme být někde nahoře," dodal.

Nedvěd pomáhal Grygerovi také s mimofotbalovými záležitostmi, třeba s výběrem bytu, který sedmadvacetiletý obránce chce v centru města. "S Pavlem jsem vše konzultoval a hlavně mi dal kontakt na svého kamaráda, díky kterému jsem teď bydlení našel. Tak to snad dobře dopadne," přál si Grygera. "Bydlení je to poslední, abych měl úplnou pohodu, protože do teď jsem na hotelu a to není na dlouho," dodal.

Postup přeju Ajaxu i Slavii

Jako bývalý hráč Ajaxu Amsterodam se také zajímal o zápas 3. předkola Ligy mistrů, ve kterém se Ajax pere o postup do prestižní soutěže s pražskou Slavií. "Osobně jsem první zápas neviděl, jen jsem o tom četl," řekl Grygera k utkání, ve kterém Slavia vyhrála na Ajaxu 1:0. "Slávisté to mají dobře rozehrané, ale slyšel jsem názory trenéra Ajaxu Henka ten Cateho, který říkal, že šancí měli hodně a jen nedali gól. Prý si myslí, že ty šance dostanou i v odvetě a budou je chtít proměnit," prozradil Grygera, který v tomto duelu nemá svého favorita. "V Ajaxu jsem byl čtyři roky, tak bych mu to přál. Ale stejně tak Slavii. Sám se nechám překvapit jak to dopadne a nebudu to nikomu přát víc," dodal.

Nyní bude mít možnost podruhé v kariéře si zahrát na mezinárodní scéně proti Rakousku. V roce 2003 byl u výhry 4:0. Ve stejném roce si proti tomuto soupeři mohl zahrát ještě jednou, ale výhru 3:2 sledoval jen z tribuny, kde seděl se zraněním. Nyní by se ve Vídni mohl představit na netradičním postu levého obránce, jelikož v nominaci chybí obvyklý bek Marek Jankulovski. "To zatím nevím, ale možné to je. Na tréninku jsem se ale pohyboval normálně ve středu obrany," řekl Grygera, který by v Rakousku měl nastoupit ke svému padesátému reprezentačnímu startu.

Reklama

Související témata: