Hlavní obsah

Italská liga startuje i s desítkou českých fotbalistů

ŘÍM

S výrazně rozšířenou českou kolonií odstartuje o víkendu nová sezóna italské fotbalové ligy. V letní přestávce se počet Čechů v Serii A zdvojnásobil na deset - vedle zkušených Zdeňka Grygery a Lukáše Jarolíma odešli do Itálie i mladíci Jan Hable, Ondřej Mazuch a brankář Radek Petr.

Článek

Italští příznivci doufají, že se nebudou opakovat skandály z poslední doby; po korupční aféře to v uplynulé sezóně byly především násilnosti fanoušků, při kterých zemřel policista a jež měly za následek dvoutýdenní přerušení soutěže.

Pozornost pak bude poutat Juventus Turín, který se po roce nuceně stráveném v druhé lize vrátil mezi elitu. Avšak hlavním favoritem na zisk titulu zůstává mistr z posledních dvou sezón Inter Milán. "Hlavním favoritem je Inter. Oni jsou šampióni a jsou velmi silní," řekl deníku Gazzetta dello Sport Brazilec Kaká z AC Milán.

Mistrovský kádr zůstal v podstatě pohromadě a navíc se ještě posílil. Především příchod rumunského obránce Cristiana Chivua z AS Řím by měl výrazně vyztužit defenzivu. Na střílení branek pak trenér Roberto Mancini angažoval honduraského útočníka Davida Suaza, o kterého svedl boj s milánským AC. Suazo dal v minulé sezóně 14 gólů za Cagliari.

Megapřestupy se Milánu nepovedly

Největší překážku Interu v cestě za titulem by měl představovat městský rival AC, za který nastupuje český reprezentant Marek Jankulovski. Minulá domácí sezóna klubu sice příliš nevyšla, ale čtvrté místo si vynahradil v Lize mistrů, kde ve finále porazil Liverpool. Prezident klubu Silvio Berlusconi se v létě snažil přivést z Barcelony kamerunského útočníka Samuela Eto'oa a později také Brazilce Ronaldinha, ale z megapřestupu nakonec sešlo. Podařilo se totiž udržet největší hvězdu klubu Kaká, o kterého se velmi zajímal Real Madrid.

Milán se tak zaměřil hlavně na budoucnost a přivedl teprve sedmnáctiletého útočníka Pata. Mladý Brazilec přišel z domovského Internacionalu jako největší talent své země, ale po dohodě obou klubů bude moci italskou ligu hrát až od jarní části sezóny.

Juventus chce do Ligy mistrů

Na zaváhání obou milánských celků budou čekat další týmy s vysokými ambicemi v čele s Juventusem. Prezident klubu Giovanni Cobolli Gigli prohlásil, že cílem je vybojovat místo zaručující postup do Ligy mistrů, což znamená skončit do čtvrtého místa. Kádr ale po přeřazení do druhé ligy opustila většina hvězd.

Mezi novými posilami je také český obránce Zdeněk Grygera. V kabině doplnil krajana Pavla Nedvěda, který je spolu s Alessandrem Del Pierem a brankářem Gianluigim Buffonem největší hvězdou klubu. "Hodně hráčů odešlo a hodně přišlo. Mužstvo se teprve dává dohromady. Chceme ale začít dobře a bojovat o horní příčky," prozradil Grygera, který však bude muset začátek ligy oželet kvůli obnovenému svalovému zranění.

To Nedvěd, který v létě uvažoval o konci kariéry, by měl od 1. kola patřit k tahounům při ofenzivním pojetí s rozestavením 4-3-3, které praktikuje nový trenér Claudio Ranieri. "Sice před sebou máme hodně práce, ale příprava ukázala, že můžeme hrát na stejné úrovni jako týmy z Milána. Nevím, jak dlouho nám bude trvat, než budeme podávat stoprocentní výkony, ale je zábava hrát ofenzivním stylem," řekl Nedvěd pro internetové stránky klubu. "Nemůžeme nyní myslet na titul. Musíme jít zápas od zápasu a neohlížet se na naší pozici v tabulce, dokud na to nebude správný čas," vysvětlil Nedvěd strategii do sezóny.

Toniho střídá Vieri

Na příčky v čele tabulky si dělá zálusk také Fiorentina, která by v minulé sezóně sahala po druhé příčce nebýt bodového odpisu. Pro nový ročník však přišla o svou nejsilnější zbraň kanonýra Luku Toniho, kterého pustila do Bayernu Mnichov. Střelce 47 branek z posledních dvou sezón chce nahradit italským veteránem Christianem Vierim, ale ten má pravděpodobně svá nejlepší léta za sebou.

Větší prostor by tak vedle rumunské hvězdy Adriana Mutua mohl dostávat mladý italský reprezentant Giampaolo Pazzini. V klubu "Fialek" se také rozrostla česká kolonie. Reprezentačního obránce Tomáše Ujfalušiho doplnili brněnský obránce Ondřej Mazuch a záložník Jan Hable z Hradce Králové. Oba hráči by však letos měli spíše sbírat zkušenosti a připravit se na budoucí roky.

Odepisovat nelze ani AS Řím, které svou sílu ukázalo v italském Superpoháru, v němž porazilo 1:0 Inter Milán. Vyvrátilo tak spekulace, že po odchodu Chivua bude jeho defenziva o hodně slabší. Klíčem k úspěchu římského celku však nejspíš bude zdraví kapitána Franceska Tottiho.

V Udine se hodně přestupovalo

Na příčky zaručující účast v Poháru UEFA by rádo dosáhlo Udine, za které nastupují čeští fotbalisté Tomáš Sivok a Tomáš Zápotočný. Tým však v létě doznal velkých změn a vedle trenéra odešly i největší hvězdy Sulley Muntari do Portsmouthu a Vincenzo Iaquinta do Juventusu.

Místo v sestavě pravděpodobně čeká také na Lukáše Jarolíma, kterého ze Slavie Praha získala Siena. Ta však bude letos opět bojovat především o záchranu. V minulé sezoně utekla sestupu jen těsně a letos navíc z druhé ligy přišly Juventus a ambiciózní Neapol. Sestupová hrozba tak visí i nad Parmou, která získala z Ostravy brankáře Radka Petra, vicemistra světa dvacítek. O místo v sestavě Parmy svede boj se zkušeným Lukou Buccim.

Přehled českých fotbalistů v italských klubech:
Fiorentina: Tomáš Ujfaluši, Jan Hable, Ondřej Mazuch
Juventus: Pavel Nedvěd, Zdeněk Grygera
Udine: Tomáš Sivok, Tomáš Zápotočný
Parma: Radek Petr
AC Milán: Marek Jankulovski
Siena: Lukáš Jarolím
Nejzajímavější přestupy v rámci italské ligy:
HráčOdkudKamCena (v miliónech eur)
Alexander PatoInternacionalAC Milán22
Christian ChivuAS ŘímInter Milán16
Luca ToniFiorentinaBayern Mnichov13
TiagoOlympique LyonJuventus Turín13
Rolando BianchiRegginaManchester City13
CicinhoReal MadridAS Řím12
Vincenzo IaquintaUdineseJuventus Turín11,3
Jorge AndradeLa CoruňaJuventus Turín10
Christiano LucarelliLivornoŠachtar Doněck9
Sulley MuntariUdinePortsmouth9
Fabio QuagliarellaSampdoria JanovUdine7
Ludovic GiulyBarcelonaAS Řím3,2
Christian VieriBergamoFiorentina2,7
EmersonReal MadridAC Milán
Luiz JiménezLazio ŘímInter Milán
Antonio CassanoReal MadridSampdoria Janov(hostování)

Reklama

Související témata: